Hirdetés

Ugyanannyi Steam Deck fogyott, mint GeForce RTX 4090?



|

A Valve legújabb hardveres statisztikái ezt sugallják, de azért érdemes tudni néhány dolgot, mielőtt tényként könyveljük el a kijelentést.

Hirdetés

A Steam Áruház folytatja a 2007-ben megkezdett hagyományát, és minden hónapban közli az abba beleegyező felhasználók segítségével összeállított hardveres statisztikáit, így egyebek mellett folyamatosan láthatjuk, hogy miként változnak a CPU-s és GPU-s erőviszonyok a játékosok kedvenc platformján.

Az áruház mögött álló Valve nemrég tette elérhetővé a 2023 decemberéről szóló kimutatást, ami alapvetően nem tartogat nagy meglepetéseket a novemberi állapothoz képest, de a Tom's Hardware kiszúrt benne egy érdekességet.

Az adatokban túrva a portál egyik szerzője, Matthew Connatser ugyanis arra jutott, hogy a Steam Deck kézikonzolban használt RDNA 2-es grafikus erőforrásnak (itt AMD Custom GPU 0405 néven fut) 0,78 százalékos részesedése van, ami nem marad el sokban a jóval drágább GeForce RTX 4090-nél mért 0,89%-os jelenléttől. Ez azért lehet figyelemre méltó, mert a Valve sosem közölte a 2022-ben piacra dobott kézikonzol-PC eladási adatait.

Hirdetés

A cikk ugyanakkor rámutat, nehezen hihető, hogy egy 1600 eurós videokártya több eladással büszkélkedhet, mint a 419 eurótól induló játékgép, a számok pedig akkor sem jönnek ki, ha a független Omdia elemzőbecslését vesszük alapul, amely korábban 3 millió eladott Steam Deckkel számolt. Ebben az esetben ugyanis a részesedési adatokat felszorozva havi 384 millió aktív felhasználója lenne a Steamnek, ami túl soknak tűnik a Statista (2021-es) 132 milliós becsléséhez képest. Meglehet tehát, hogy akár a Steam, akár az Omdia számai nem teljesen pontosak, így nem feltétlenül lettünk okosabbak az adatokkal - a képet mindenképp torzítja, hogy a Steam felmérésében való részvételt engedélyezni kell, nem vonják be automatikusan az összes felhasználót.

Akárhogy is legyen, a felmérés alapján a legnépszerűbb videokártya továbbra is a GeForce RTX 3060, amely 0,25%-os erősödéssel már 5,29%-ot hasít ki a tortából, míg a második és harmadik helyen a veterán GTX 1650 (4,69%) és az GTX 1060 (3,87%) állnak. A processzorok kategóriájában továbbra is a 0,21%-os erősödést produkáló Intel dominál 66,29%-os részesedéssel, míg az AMD erőforrások 33,66%-on állnak. A decemberi Steam hardver- és szoftverfelmérés ide kattintva böngészhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.