Hirdetés

ZyXel PLA5405 - vezetékben az erő!|

Manapság már bárki számára elérhető a korszerű WLAN technológia, adódhat azonban olyan helyzet, amikor a rádióhullámok útján történő adatátvitel nehézségekbe, jellemzően tömör falakba ütközik. Ez esetben dönthetünk úgy, hogy fúrót, kábelcsatornát ragadva kiépítünk egy klasszikus Ethernet hálózatot, vagy megpróbáljuk megőrizni a családi békét, és befektetünk egy powerline szettbe.

Hirdetés

Az elektromos hálózaton történő adatátvitel ötlete nem új keletű, néhány évvel ezelőttig azonban a technológiára építő szettek sokkal inkább megbízhatatlanságukról, valamint magas árukról voltak híresek, mintsem a használatuk révén elérhető pozitívumokról. Szerencsére az utóbbi másfél évben a gyártók megtették a szükséges lépéseket a problémás területek korrekcióját illetően, így ma már nyugodt lelkiismerettel állítható, hogy van létjogosultsága ezeknek a berendezéseknek az otthonokban, akár még egy modern WLAN infrastruktúrával együtt üzemeltetve is.

Hirdetés


Továbbra is kérdés azonban, hogy amennyiben letesszük a voksunkat a powerline technológia mellett, pontosan milyen eszközt is válasszunk, hiszen – hasonlóan más hálózati technológiákhoz – jelen esetben is több generációról, és ehhez kapcsolódóan jelentős mértékben eltérő teljesítmény értékekről beszélhetünk. Tesztünk alanya, a ZyXel „PLA5405” e tekintetben a jelenleg elérhető maximumot képviseli, hiszen névleges adatátviteli sebessége 1200 Mbps, emellett teljes körűen támogatja a kategóriában jelenleg mértékadónak számító „HomePlug AV2” szabványt is. Utóbbi minősítés megléte többek között a „MIMO” technológia implementálását is magával hozza, amely révén az elődmodellekhez képest lényegesen gyorsabb, hatékonyabb adatátvitel biztosítható, nagyobb fizikai távolságra, kisebb energiafelhasználás mellett, akár egyidejűleg több kliens számára is.


Az elérhető sebesség természetesen nagyban függ az elektromos hálózat struktúrájától, illetve minőségétől is; sajnos ez a terület továbbra is a powerline technológia kritikus pontját képezi, azonban mindez nem jelenti azt, hogy például egy régebbi lakótelepi lakásban ne lenne értelme egy PLA szett vásárlásának. Az előzőeken túlmenően sajnos egy további tényezőt is számításba kell vennünk az ilyen adapterek vásárlása előtt, ez pedig a lakásban elhelyezett konnektorok száma; ahogyan arra a kezelési utasítás külön felhívja a figyelmet, hosszabbítóba, elosztóba, túlfeszültségvédős aljzatba, netán szünetmentes tápegységbe csatlakoztatva a „PLA5405” teljesítménye minimum a felére csökken, amelyet tesztünk is igazolt. Szerencsére ma már egyre több olyan elektromos elosztó eszközzel, szünetmentes áramforrással találkozhatunk a boltok polcain, amelyek dedikált aljzatot kínálnak a PLA adapterek számára, azonban egy meglévő környezetbe illesztés esetén mindenképpen számolnunk kell ezzel a megkötéssel.


Felvillanyozva

Ennyi kitekintést követően nézzük, hogyan teljesített a ZyXel „PLA5405” a gyakorlatban! Ami a szett üzembe helyezését illeti, ennél egyszerűbb dolgunk már nem is lehetne: a páros egyik tagját az elektromos hálózat egyik végpontjába, a másikat pedig egy, a csatlakoztatni kívánt eszköz közelében lévő konnektorba kell helyeznünk, majd az adaptereken lévő, párosításra szolgáló gombot 2 másodpercig nyomva tartva automatikusan felépül a kapcsolat a készlet elemei között. Örömteli hír, hogy ettől kezdve az elektromos hálózaton keresztül száguldó adatok titkosítva vannak, így a helyi hálózatunkba sem illetéktelenül belehallgatni, sem ahhoz jogosulatlanul csatlakozni nem lehet. A párosítás folyamatán túljutva nem marad más hátra, mint a számítástechnikai eszközeink adapterekkel történő összekötése, amelyet a mellékelt „Cat5e” hálózati kábelek felhasználásával tehetünk meg.


Fontos, hogy a szettben rejlő teljesítmény teljes kiaknázásához mindenképpen gigabites hálózati vezérlővel ellátott számítógépre, vagy hálózati eszközre lesz szükségünk, ennek hiányában a rendelkezésre álló sávszélesség töredékét tudjuk csak hasznosítani. Tesztünk színhelyéül egy átlagos, 68 m2-es lakás szolgált, amely két, egymáshoz viszonyítva legtávolabb eső részen elhelyezett elektromos aljzatába csatlakoztattuk az eszközöket. A hálózat részeként vezetékes fronton egy WLAN router, egy korrekt teljesítményű kisvállalati NAS, egy asztali PC, illetve egy notebook szerepelt, ennek megfelelően „kellő mértékű” elektromos zajjal számoltunk a teszt során. A méréseket az egyik notebook és az asztali PC közreműködésével végeztük el, majd a mindennapos használat jegyében megismételtük azt a gigabites hálózati vezérlővel ellátott NAS közbeiktatásával is, mind a notebookkal, mind az asztali konfigurációval munkára fogva azt. Tesztként egyszerű állomány másolást alkalmaztunk, amely során egy közel 20 gigabájtos állományt másoltunk a hálózat egyik végpontjából a másikba, a Windows 8.1 beépített fájlkezelője révén. Az eredményeket első körben mindkét oldalon túlfeszültségvédős hálózati elosztóba csatlakoztatott eszközökkel végeztük, majd azokat a rendszerből kiiktatva, közvetlenül a konnektorból tápláltuk meg azokat. A dokumentációnak megfelelően kizárólag az utóbbi esetben épült fel a „HomePlugAV2” szabványú kapcsolat az adapterek között, amelyről az erre szolgáló értesítési LED is tájékoztatást nyújtott.


Az eredmények tekintetében igen változatos összkép alakult ki bennünk: ahogyan az az alábbi eredményekből is jól látható, a ZyXel nem tréfált, amikor jelentős teljesítménycsökkenésről beszélt elektromos elosztók használata mellett. A másolás irányától, valamint az alkalmazott eszközöktől függetlenül ilyen konfigurációban a lineáris olvasás/írás sebessége többségében 8-9 megabájt/másodperc érték körül alakult, amely jócskán elmarad a specifikáció által ilyen esetekre prognosztizált (elméleti) 75 megabájt/másodperc értéktől. Az eredmény tükrében először a NAS hibás beállítására gyanakodtunk, de PC-notebook felállásban is hajszálpontosan ugyanezeket az eredményeket mértük. Az elektromos zavarás egy részét megszűntetve (a NAS, illetve a WLAN router egyaránt lekerült a hálózatról, amelyen így kizárólag a pont-pont kapcsolatban csatlakozó PC és a notebook szerepelt) valamelyest javultak az értékek, de a másodpercenkénti 14-15 megabájtos tempó még így is messze elmaradt az elvárttól.


A túlfeszültségvédős elosztókat kiiktatva a tesztrendszerből ugrásszerűen megnőtt a „PLA5405” teljesítménye: az 1200 Mbps-os névleges adatátviteli sebesség által előrevetített 150 megabájt/másodperc ugyan továbbra is álom maradt, azonban másodpercenként 40 megabájtot gond nélkül préseltek át az eszközök a nem éppen minőségi elektromos hálózatáról híres lakótelepi lakásunk vezetékein. A megerősítő mérést a notebook helyett a NAS közbeiktatásával végeztük el, amely konfiguráció szintén 40 megabájt/másodperc körül teljesített a ZyXel PLA5405 társaságában. Az érdekesség kedvéért ugyanezt az összeállítást kipróbáltuk egy, egymáshoz valamelyest közelebb eső konnektor párossal is, amely eredményeként a fájlmásolás sebessége tartósan 48 megabájt/másodperc környékére nőtt. A késleltetés sebessége ekkor mindössze 1-2 ms között alakult, amely már semmilyen érezhető kieséssel nem jár, még hálózati játékok futtatása esetében sem.


A tesztidőszak további, mintegy három hetet átívelő periódusa alatt a szett egyik végpontjában a már említett PC, a másikban pedig a hálózat központjaként szolgáló WLAN router foglalt helyet. Az általános felhasználási területnek megfelelően számtalan helyzetben bizonyíthatott a „PLA5405”, amelyek között masszív adatmennyiséggel operáló biztonsági mentés, p2p adatátvitel, illetve online játék egyaránt terítékre került. A lakás kiépítése miatt a hétköznapok során többnyire túlfeszültségvédős elosztóba csatlakoztatva használtuk az eszközt, azonban ennek kizárólag a lineáris átvitel sebessége látta kárát, sem a késleltetésben, sem a stabilitásban nem tapasztaltunk hiányosságokat. Utóbbi fényében még akkor is ajánlható az eszköz, ha elkerülhetetlen az elosztók alkalmazása, hiszen egy gyengélkedő, instabil WLAN hálózatnál még csökkentett teljesítmény mellett is lényegesen kifizetődőbb megoldásnak bizonyulhat a PLA technológia alkalmazása. Ami az elérhető maximumot jelenti, megítélésünk szerint korrekt produkciót mutatott be a ZyXel üdvöskéje: habár a 48 MB/s-os adatátvitel lényegesen elmaradt az elméleti maximumtól, WLAN eszközök használatával még ez a sebesség is csak álom lehet egy vezeték nélküli útválasztókkal leterhelt környezetben.


A rázós anyagiak

Lényeges szempont a vételár kérdése, amelyet illetően sajnos már nem tudunk túl sok pozitívumról beszámolni: cikkünk írásának pillanatában a ZyXel „PLA5405” szettjéért cserébe kicsivel több, mint 30 ezer forintot kell a kasszánál hagyni, amely még annak fényében is túlzónak tűnik, hogy alapvetően elégedettek voltunk a gyártó újdonságával kapcsolatban. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy a ZyXel jelenlegi zászlóshajójáról van szó, amely egy újabb modell érkezésével minden bizonnyal veszít majd jelenlegi pozíciójából, így néhány hónap múlva (feltételezve, hogy a készlet vételára 25 ezer forint alá csökken) akár még ajánlható alternatíva is lehet. Jelen helyzetben azonban nyugodt szívvel kizárólag azoknak javasoljuk a szett megvásárlását, akik az elérhető maximumot keresik, emellett az otthonukban található elektromos hálózat, illetve kiegészítő infrastruktúra egyaránt alkalmas a csúcskategóriás készletben rejlő teljesítmény kiaknázására.


Értékelés
– Teljesítmény: 9
– Ár/érték: 7
– Megjelenés: 8
– Extra funkciók: 9

Előnyök: jó teljesítmény, stabil működés, egyszerű üzembe helyezés, titkosított adatátvitel, „HomePlug AV2” támogatása
Hátrányok: magas vételár

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.