Hirdetés

510GB-nyi adat egy DVD méretű lemezen



|

Hirdetés

Az eljárás során egy apró elektronsugarat használnak a sablonok elkészítéséhez, amelyek segítségével később létrehozhatók a korongok - magyarázta el Michiko Kadoi, a cég egyik szóvivője. Bár a Pioneer-nek nincsenek azonnali tervei a technológia tömeggyártását illetően, a cég úgy hiszi, hogy segítségével képes lesz a mai 12 centiméter átmérőjű DVD-kénél százszorta nagyobb kapacitású lemezeket létrehozni - mind újraírható-, mind olvasható lemezek formájában. "Sikeresen rögzítettünk 348GB-nak, 424GB-nak és 510GB-nak megfelelő adatmennyiséget a 12-centiméteres korongokra." - nyilatkozta Kadoi.




Az optika-alapú technológia többi friss újításához hasonlóan a Pioneer módszere is jobban összesűríti az adatokat a nagyobb kapacitás érdekében. A mai DVD-kre 4,7GB-nak megfelelő adat írható. Az adatok a lemezeken apró bemélyedések (pitek) formájában jelennek meg, amelyek jelenleg 740 nanométernyire vannak egymástól. Az újabb lemez-technológiák már kék lézert használnak, amely rövidebb hullámhosszal rendelkezik a már megszokott piros lézerénél. A rövidebb hullámhossz azt jelenti, hogy közelebb helyezhetik egymáshoz az adat-gödröcskéket. A Pioneer új elektron-sugara lehetővé teszi, hogy nagyon kicsi, akár mindössze 70-nanométeres távolságra helyezzék el egymástól a mélyedéseket. Az ebből eredő hatalmas tárolókapacitás talán túl sok lenne a fogyasztói piac számára, azonban Yasusuke Suziki, az IDC Japan munkatársa szerint fontos szerepet kaphatna a szórakoztatóiparban.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.