A Google a Hotfile és a Megaupload mellé állt



|

A Google a bírósághoz fordult, szerintük az MPAA megpróbálja az ügyészeket félrevezetni. Az MPAA szerint a Google a Hotfile partizán védelmezője.

A The Pirate Bay kiröhögte Hollywoodot, majd közölte, szerverdrónokat kíván a levegőbe juttatni. Korábban a Megaupload botrányos ügyéről érdekes részletek derültek ki, majd az amerikai kormány tagjai is kérték vissza a Mega-fiókjukat. Most pedig az is kiderült, hogy a fájlmegosztó alapítójának vagyonelkobzása eljárási hiba volt. A botránygyűrűk közepette a RapidShare és a FileSonic is az árnyékba húzódott, a Hotfile pedig az új elsőszámú közellenséggé vált. A ringbe most egy igen érdekes és egyben hatalmas játékos is beszállt, méghozzá a fájlmegosztók oldalán: a Google.

 

Az MPAA először 2011. februárjában indított hadjáratot a Hotfile, az "óriási digitális lopások támogatója" ellen, majd két héttel ezelőtt már az oldal bezárását követelték a bíróságon, ráadásul szerintük a kalózkodás miatt nem illeti meg a fájlmegosztót a DMCA védelme. Az esetet a háttérben folyamatosan követte a Google, amely most ringbe szállt a Hotfile oldalán, és a floridai szövetségi bíróságon támadta meg az MPAA-t. A Google szerint a filmstúdiók félrevezetik a bíróságot, és hibásan próbálják elvenni a DMCA által nyújtott védelmet a Hotfile-tól.

 

 

A Google arra is felhívja a bíróság figyelmét, hogy a YouTube, a Facebook, a Twitter és a Wikipedia azért tud virágozni, mert a DMCA védelme alatt áll; de ha a dolog az MPAA-n múlik, akkor ezek a szolgáltatók komoly gondba kerülnek, de az is lehet, hogy meg sem születtek volna. Azt is hozzátették, hogy lényegtelen hány jogsértés történik, az ugyanis a DMCA alapján csak akkor számít, ha a szolgáltató minden egyes fájlt kivétel nélkül ismer. A Google arra is kitért, hogy a DMCA kimondja, a szolgáltatók nem veszíthetik el a törvény garantálta védelmüket amiatt, mert nem hajlandóak a kiadók szűrési módszereit bevezetni. Szerintük a jogsértések kiszűrése és jelentése a jogtulajdonos feladata, nem a Hotfile-é, és úgy gondolják, az MPAA félre akarja vezetni a bíróságot.

 

A Google ugyanakkor közvetve a Megaupload mellett is kiállt. Az MPAA-vel és az amerikai kormánnyal szemben az óriáscég szerint helyes eljárás, hogy a jogsértő tartalmakat nem, csupán a rájuk mutató hivatkozásokat távolították el az oldalak, ugyanis sok esetben a jogsértőnek vélt tartalom maga az eredeti munkaanyag is lehet. A Google arra kérte a bíróságot, utasítsák vissza a felperesek vádjait az említett kérdésekben. Az MPAA gyorsan reagált, és a Google kijelentéseinek figyelmen kívül hagyását kérte: szerintük a Google egyoldalúan nézi a helyzetet, és a Hotfile partizán védelmezőjeként működik.

 

A Google beavatkozása az ügybe nem meglepő, hiszen ők maguk is alapjaiban támaszkodnak a DMCA-ra. A "kalózok" és a jogvédők kiélezett harcában a fájlmegosztók vélhetően tárt karokkal üdvözlik a Google-t, más kérdés, hogy mit szólnak ehhez a kiadók.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.