Hirdetés

A Jézust cipelő Darth Vader és az eBay



|

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy mindez az ikertornyok romjainak előterében. Vajon ki háborodott fel a legjobban?

Hirdetés

A Star Wars rajongóinak szinte minden hónapban van miért fintorogniuk, hiszen egyik pillanatban még arról hallhatnak, hogy már az Angry Birds is ebben a témában nyomul (ráadásul azóta megjelent már a második rész is), aztán meg hirtelen megjelenik a Disney és felvásárol mindent, ami valaha is kötődött a Lucasfilm Ltd-hez. Többek között ennek köszönhető az is, hogy a következő lépésben lehúzták a rolót a Lucasartsnál, melynek több legendás játékot is köszönhetett a videojátékos közönség.

Hirdetés

Vannak azonban olyan emberek, akik még tovább tudják fokozni az indulatokat, így például az a művész, aki Cedric Chambers névre hallgat és hirtelenjében három - szerfelett nagy létszámmal bíró - csoport lelkivilágába is sikerült belegázolnia. A "The Prophet" című festményén ugyanis a Jézust karjaiban cipelő Darth Vader látható, aki előtt egy halom csontváz van, de még érdekesebb a háttér, ami a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásban összedőlt ikertornyok romjait ábrázolja. Szó, ami szó, gondolkodni kellene azon, hogy három - ennyire különböző - témát miként lehet egybegyúrni, de így legalább Chambers egyszerre tudta megbántani a keresztényeket, a Star Wars rajongókat és New York polgárait. A The Huffington Post azonban feltette olvasóinak a kérdést, hogy mit gondolnak, kik botránkoztak meg a legjobban? Majd gyorsan meg is válaszolta, miszerint New York lakosait sértette leginkább a kép, amiről a művész ezt mondta: "a legkomolyabb kritikák New York polgáraitól érkezett, de az esetek többségében az emberek szerették, amit alkottam. Különösen az idősebb - a 35 és 45 év közötti - korosztály gondolta úgy, hogy van mondanivalója a festménynek".

Na, most így első körben akkor szabadjon szubjektíven megjegyezni, hogy a 35 évesek leöregezéséért mindenképpen deresre kellene húzni Chamberst, aki egyébként még tavaly novemberben készítette ezt az alkotást, ami pár hónap múlva sikeresen elkelt az eBayen, méghozzá 800 dollárért. Most pedig újra elkezdte árulni a kópiákat azok számára, akik úgy érzik, hogy van értelme keverni a pop kultúrát, a szentképeket és a tragikus eseményeket, mint amilyen a 9/11 is. Érdekessége a dolognak, hogy az alkotó fejében az eredeti koncepció az volt, hogy Jézust Charles Darwin fogja a karjaiban cipelni, de az Erő sötét oldala végül arra kényszerítette, hogy Darth Vaderre cserélje le, mivel ő Chambers szerint egyébként is amolyan messiási figura. Ugyanakkor a Huffington szerint a művész nem tervez hasonló dolgokat készíteni a jövőben, mert szerinte egy ilyen gondolatot ismét felhasználni nem jó ötlet, mivel elértéktelenedne vele az eredeti koncepció. Érdekes elolvasni a forrásnál lévő hírhez kapcsolódó hozzászólásokat is, ahol írnak olyat, hogy maga a rajz olyan, amit szinte bárki el tudna készíteni, de jómagam ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, mert a művészetem erősen korlátozódik a pálcikaemberekre és a vigyorgó napocskára.  Mindenesetre az a tény, hogy Chambers képes volt elsózni a képet nyolc darab százasért (dollárban) erősen bizonyítja azt, hogy gyakorlatilag bármit el lehet adni, ha kellő türelemmel viseltetik az ember. Azt azért hozzá kell tenni, hogy emberünknek nem ez az egyetlen rajza, hanem hasonló stílusban van egy halom másik is, melyeket itt megtekinthet az, akinek éppen nincs jobb dolga. Ja, még annyit a végére, hogy az Angry Birds Star Wars szórakoztató. A második része is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.