Hirdetés

Az eBay is megválik a Microsoft Passport-jától



|

Hirdetés

Az eBay döntése azt is maga után vonja, hogy azoknak, akik a Microsoft Net figyelmeztetés-küldő szolgáltatásán keresztül kapták meg az eBay üzeneteit, át kell térniük majd az eBay üzenetküldő módszereire.

Az eBay lépése nem igazi meglepetés; a Microsoft is újraértékeli a magas színvonalú bejelentkezős szolgáltatását, amely egykor a szolgáltatási stratégiájának kulcsszerepet játszó komponense volt. A Passport ezentúl a Microsoftnak és legközelebbi partnereinek saját online-ajánlatait fogja szolgálni, és már nem tekintenek rá úgy, mint az egész hálóra kiterjeszthető azonosítási rendszerre - közölte a Microsoft októberben. Ez az újfajta októberi megközelítést a Monster.com bejelentése előzte meg, mely szerint az oldal nem kívánja a továbbiakban használni a Microsoft azonosítási szolgáltatását. Ebben az időben az eBay még úgy nyilatkozott, hogy továbbra is támogatni fogja a technológiát, bár nem sok eBay felhasználó jelentkezett be a segítségével.




A TMP Worldwide Monster-e és az eBay voltak a Microsoft legfontosabb Passport felhasználói, és csupán két név azok közül a cégek közül, amelyeknek a Microsoft sikeresen el tudta adni az "útlevelét". Az 1999. évben a redmondi cég még többezer online áruházat és egyéb szolgáltatást képzelt maga elé, ahová a Microsoft szolgáltatásaihoz is használatos Passport felhasználónevével és jelszavával léphetnek be a felhasználók. Miután a hackerek próbát tettek a rendszer biztonságával, és a magánszféra őrzői kifejezték nemtetszésüket a gondolat ellen, hogy a Microsoft tartja kezében a felhasználók információit, a piac nagymértékben elutasította a Passportot. Végül az amerikai és az európai szabályozó szervek is megkötéseket hoztak mind a Microsoft, mind a Passport ellen. Ráadásul az is kiderült, hogy az Internet-felhasználók nem aszerint döntik el, hogy hol vásárolnak, hogy milyen bejelentkezési szolgáltatást támogat az adott online-kereskedés.

A Passport számára a 2001-ben alakított Liberty Alliance is konkurenciát jelentett, amely egy nyílt hitelesítési platformot kívánt létrehozni a Microsoft saját tulajdonú rendszerével szemben. A Liberty Alliance, amelyet eredetileg a Sun Microsystems és 30 további cég támogatott, végül sikeresen terjeszkedett, és ma már számos termék támogatja. A Microsoft az elmúlt néhány évben csendes volt a Passport-ot illetően, és a rendszer azóta sem esett át komolyabb fejlesztési munkálatokon. Ehelyett a cég óvatosan eltávolította a Passport több komponensét is. A szolgáltatást támogató oldalak listáját az idén távolították el, míg a fizetési funkciót 2003 márciusában. A Passport-tal kapcsolatos ambíciók visszacsavarásával a Microsoft a szoftverre összpontosíthat - amely az elemzők szerint a helyes magatartás a szoftver-óriás számára.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.