Hirdetés

Bakelitről CD-re, MP3-ba



|

Hirdetés

Vagyunk egypáran, akik féltve őrizgetjük odahaza öreg hanglemezekből és magnókazettákból álló hatalmas gyűjteményünket. Ezeknek a régi hanghordozóknak azonban ma már inkább csak eszmei értékük van számunkra: bár ragaszkodunk hozzájuk, és a világért meg nem válnánk tőlük, ha valaki megkérdezné, hogy mikor hallgattuk meg őket utoljára, alighanem csak a fejünket vakarnánk. Mi tagadás, használatuk elég kényelmetlen, és hangminőségük sem a régi - egy szó, mint száz, a CD-k korában igencsak anakronisztikusan hatnak.




Talán valamelyik hozzánk hasonló romantikus lélek már MP3-as anyagokká alakította át e régi albumokat: ez ügyben érdemes körülnéznünk az állománycserélő rendszerek, például a Kazaa (http://www.kazaa.com) háza táján; lehet, hogy szerencsénk lesz. De nem volna-e szebb és méltóbb kihívás saját kezűleg konvertálni a régi kazettákat és lemezeket?

Hangokkal „babrálni” nem olyan vonzó és divatos tevékenység, mint a videók vágása, de azért sok művelője van. Nagy előnye, hogy régi gépeken is űzhető: míg a videoszerkesztő programok használatához hatalmas merevlemezzel ellátott, robusztus erőgépek kellenek, addig a legtöbb hangszerkesztő program vidáman elfut olyan rendszereken is, amelyek már megették a kenyerük javát.

Se szeri, se száma az olyan szoftvereknek, amelyek nem csupán a régi lemezek és kazetták PC-re írását könnyítik meg, hanem az átalakított zenei anyagok megtisztogatásához is segítséget nyújtanak. Ha egyszer merevlemezre vittük a zenéket, a pattogások, zajok és zörejek eltávolításával a hangzásukat is feljavíthatjuk. Ezek után már csak annyi a teendőnk, hogy CD-re írjuk ki a számokat - manapság már ez is gyerekjáték.

A teljes cikk a 2004. augusztusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.