Hirdetés

Felfedezték a Facebook történelem előtti változatát



|

5000 évvel ezelőtti sziklarajzok vetettek fel egy érdekes teóriát.

Hirdetés

Archeológus tudósok Svédországban és Oroszországban kutatva olyan felfedezésre jutottak, amely szerint a bronzkori törzsek hasonlóan kommunikáltak egymással, mint ahogyan a mai közösségi hálózatok működnek. Így az is lehet, hogy a Facebookot és társait már 5000 évvel megelőzték. A folyamatos feljegyzések komfortot és emberi kapcsolatot biztosítottak már az ókorban is.

 

 

A tudósok sziklarajzok ezreit elemzik a két országban, egészen pontosan Ndmforsenben és Zalavrugában. A körülbelül 2500 kőbe vésett rajz vizsgálata során arra a felfedezésre jutottak, hogy az akkori emberek visszatértek ugyanazokra a helyekre, és feljegyezték a felfedezéseiket a vadászattal és túléléssel kapcsolatban - ezzel pedig egy Facebook-szerű tudásbázist létrehozva és megosztva egymással. Ahogyan a mai oldalaknak léteznek mobil változatai, úgy az ókorban is volt mobil közösségi háló: akkoriban a felírások a késeken és az edényeken is megtalálhatóak voltak.

 

Mark Sapwell, cambridge-i archeológus egy elemzőszoftver segítségével hasonlítja össze a kiterjedt területek rajzait, illetve az egyes rétegeket is elkülönítik, hogy kiderüljön, miként építették és bővítették a sziklarajzokat. Sapwell elmondta:

"Egyértelműen van valami nagyon különleges ezekben a helyekben. Azt hiszem, hogy az emberek azért mentek oda, mert tudták, hogy mások már voltak ott előttük. Ahogyan ma, az emberek mindig is érezni akarták a másokkal való kapcsolatot - ez a személyiség egyfajta kifejezése volt azokban a korai kultúrákban, az írott nyelv előtt.

Az emberek meghívóként készítették ezeket a rajzokat, amelyek felhalmozódtak. Ahogyan ma egy facebookos státuszüzenet kommentelésre invitál, úgy a sziklarajzok is nagyon közösséginek tűnnek, és kiegészítésre csábították a többieket."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.