Hirdetés

Google+ - szeretjük vagy sem?



|

A válasz nem egyértelmű, a szolgáltatás a megnyitásakor ugyanis vélhetőleg még több funkcióval fog rendelkezni, mint most - talán még virtuális teheneket is fejhetünk rajta.

Hirdetés

A közösségi oldalak között a legnagyobb vitán felül a Facebook. Az elmúlt évek alatt többmilliósra hízott felhasználói tábor elképesztő mennyiségű tartalmat generál (695 ezer új Facebook státusz-frissítés születik percenként), rengetegen játszanak facebookos játékkal, emellett pedig szép lassan lemaradtak a társak. A MySpace a süllyesztő szélén állt, ráadásul Mark Zuckerberg szolgáltatása már hazánkban is lekörözte az iWiW-et. Vajon át tudja-e valamivel csábítani magához a Google+ a Facebook nagy felhasználói bázisának legalább egy részét?

 

Field trial


A Google már számos közösségi megoldással kísérletezett. Megjelent a Wave, megjelent a Buzz, de akár az Orkutot is említhetnénk, amelyek mindegyikét elfelejtették a felhasználók, hiszen volt már náluk szebb is, jobb is, és nem nagyon nyújtottak mást a konkurenciánál.


A Wave-t nem tudtuk mire használni, a Buzz helyett maradt a Twitter, az Orkut pedig inkább Brazíliában és Indiában lett népszerű, a világ többi részén nem nagyon terjedt el. A Google+ esetében azonban nagyon ügyesen megléptek egy olyan irányt a fejlesztők, amelynek alapján elképzelhető, hogy sokan áttérnek a Google+-ra a facebookozás helyett.

 

 

RIP Wave


Egyelőre még zajlik a zárt tesztelés – le kell szögeznünk, hogy ez nem béta-tesztelés, hanem field trial fut, amikor is „nagyobb mintán mérnek különféle dolgokat és gyűjtik a visszajelzéseket”. Ennek során például a magyar fordítást is folyamatosan javítják, hogy ne történjen majd hazánk fiaival olyan eset, amikor véletlenül összekeveri a felület az eredeti angol mondatot magyar megfelelőjével, ezáltal egy nyelvi katyvaszt létrehozva.


A Google+ legnagyobb előnyének az átlátható, könnyen kezelhető felületet említhetnénk meg elsőként. Nagyon könnyű rájönni, hogy mi mihez kapcsolódik, egyszerűen áttekinthetjük az adatainkat és azok védelmét, nincs mélyen elrejtve semmi sem, ami fontos lehet számunkra. Percek alatt összeállíthatjuk a köreinket is, amely szintén nagy pozitívum.

 

Kör közepén állok


A körök jelenléte tűnhet fel mindenkinek elsőként a Facebookkal való különbségek között. A népszerű közösségi oldal megoldásában minden ismerősünk összeolvasztva jelenik meg, akik között később kis macerával alkothatunk csoportokat, például az alapján, hogy kikkel szeretnénk megosztani a falunkon megjelenő eseményeket, történéseket, és kikkel nem. A Google+-ban a csoportosítás automatikus: amikor bejelentkezünk a felületre, jobb oldalt látható egy boxban három ismerősünk neve (a Google-kontaktok közül válogat a honlap automatikusan), őket oszthatjuk el a már alapból létező körökbe. Ha velük végeztünk, akkor ismét megjelennek új nevek helyettük, amíg csak végig nem mentünk az összes kontaktunkon.

 

 

A meglévő köröket a fölső, négy ikont tartalmazó sáv utolsó ikonjára kattintva böngészhetjük végig, itt vehetünk fel újabb köröket is. Jobb gombbal kattintva a körök nevén szerkeszthetjük azokat, így mozgathatunk embereket egyik körből a másikba – egy ember pedig több körben is szerepelhet. Nagyon tetszetős az a szolgáltatás, miszerint egy körre mozgatva az egerünket, egy másodperc után színtelenek lesznek azok a nevek, akik nem tartoznak az adott körbe, így könnyebb áttekinteni, hogy kik leledzenek az aktuális körben.


A Google+ főoldalán válogathatunk a körök között a bal oldali sávban: amelyik körre rákattintunk, az lesz aktív, tehát az abban szereplő emberek megosztásait, státuszüzeneteit láthatjuk. Azaz ha sok, egy szubkultúrába tartozó ismerősünk van, akik gyakran osztanak meg az adott szubkultúrával kapcsolatos üzeneteket, akkor egyszerűen olvashatjuk az ő üzeneteiket, ha létrehozunk egy csak őket tartalmazó kört. Emellett aközött is válogathatunk, hogy mely körök láthassák a megosztásainkat – ezt akkor kell megadnunk, amikor státuszüzenetet írunk: alul kiválaszthatjuk, hogy kik láthassák az adott észrevételt. Nagyon korrekt és kedvelhető rendszer, könnyen kihagyhatjuk így például az édesanyánkat, hogyha nem szeretnénk, ha látná, milyen jól éreztük magunkat például az előző esti lánybúcsún.


Az üzenetekhez fényképeket, videókat, linkeket vagy tartózkodási helyet is mellékelhetünk, mindegyiket jól jeleníti meg a rendszer, Google+-azonosító létrehozásakor pedig integrálja a Picasa-profilunkat és Buzz-hozzáférésünket, hogyha megengedjük neki – ezt persze le is tilthatjuk. Új fogalomként vezethetjük be a pluszolást a Google+-szal kapcsolatban, ami (reméljük), leválthatja a „lájkolás” kifejezést. Itt is pluszolhatjuk a kommenteket, ezzel is kifejezve a véleményünket.

 

 

 

Sparks és Hangouts


Két új fogalom jelent meg a Google+-ban, ez pedig az érdeklődési köröket jelző Sparks és a videochat lehetőségeket biztosító Hangouts. A Sparks kvázi egy mini-Reader: megjeleníti az adott érdeklődési körhöz tartozó honlapok legújabb bejegyzéseit; kiválaszthatjuk, hogy mik érdekelnek bennünket, aztán már böngészhetünk is a sok releváns poszt között. Nagy kár ehhez kapcsolódóan, hogy nincs Reader-integráció – Sparks helyett jobb szerettük volna, hogyha behúzhattunk volna a Google Readerünkből különböző honlapok RSS-eit, vagy a már ott létrehozott csoportokat. Reméljük, a későbbiekben sort kerítenek erre a fejlesztők, jó lenne egy helyen látni ezeket. Mivel élelmes programozók már készítettek különféle hackeket a Google+-hoz, amelyek például ahhoz segítenek hozzá, hogy rádiót hallgassunk vagy tévét nézzünk a Google+ felületén, ezért nem csodálkoznánk rajta, ha a későbbiekben több érdekes kiegészítés látna napvilágot.


A Hangouts kapcsán nem kell sokat magyarázni: videochatelési lehetőséget biztosít a rendszer, amelyhez később is csatlakozhatnak barátok, akik csak akkor mennek fel a Google+-ra, amikor a beszélgetés már elkezdődött. A főoldalon a Google Csevegő is helyet kapott, itt is (csakúgy, mint a Gmailben) beszélgethetünk a barátainkkal.

 

Google-változások


A Google+ megjelenése nagyon sok újdonságot magával hozott a keresőóriás cég rendszerében. Többek között megváltozott a keresőfelület külseje, amit már mindenki észrevehetett, aki megpróbált megkeresni valamit rajta. A Gmail felülete is Google+-hoz hasonló lett, ami viszont két témában vehető észre; hogyha valaki nem az alaptémát használta, akkor számára változatlan lesz a külső – a fenti sötétszürke sávot kivéve, amely immáron a Google majd' mindegyik társhonlapján megjelent. Ezen értesít minket a rendszer új Google+-megkeresésekről, arról, ha valaki valamit ügyködött a profilunk kapcsán (megosztott velünk valamit stb.). Továbbra is itt navigálhatunk a különféle szolgáltatások között, mint eddig, viszont a Google+ új funkciói utat találtak maguknak ide is. Negatívum, hogy hiába vesszük fel a minket megjelölő ismerősünket, mégis aktív lesz ezen a sávon a piros jelzés, miszerint "történt valami" (azaz egy ismerősünk körbe rendezett minket), ha ez idegesít minket, akkor rákattintással lehet orvosolni, amikor is újból láthatjuk, hogy bizony, a kedves ismerősünk megjelölt minket.


A cég emellett az eddig saját név alatt létező brandjeit is igyekszik átnevezni, hogy egyértelművé tegye azok hovatartozását. Nemsokára tehát búcsút mondhatunk a Picasa és Blogger neveknek, helyettük Google Photos és Google Blogs fog szerepelni. Ez a változás nem érinti a YouTube-t, ugyanis az nem lesz Google Video, olyan szolgáltatás ugyanis már van – azaz volt, mivel a Google májusban bezárta azt. Mivel még márciusban bejelentette a Google, hogy a Bloggernek új funkciói lesznek, ezért azokra is megjelenhetnek nemsokára – erős Google+-befolyásra számítunk.


Nehéz egyértelműen dönteni a Facebook vs. Google+ harcban. A Google+ előnyére válik az egyszerű és áttekinthető kezelés, azonban eleddig csak a Facebookon hozhattunk létre rajongói honlapokat, amelyekhez like-olással lehetett csatlakozni – ez a funkció a Google+-on nem elérhető, és nehezen tudnánk elképzelni, hogy a jövőben az lenne-e. Kíváncsiak leszünk a játékokra is, elvégre sokan csak ezek miatt használnak Facebookot. Reméljük, velük kapcsolatban is könnyű marad majd a kezelés és nem kell egyesével kikapcsolnunk az alkalmazások idegesítő üzeneteit, amelyek ismerőseink falán jelennek meg. Emellett pedig az is kérdéses, hogy vajon a vírusírók hogyan fognak a Google+-on randalírozni – reméljük, sehogy. Nemsokára hivatalosan is megnyílik a Google+ kapuja. Ön mit gondol? Menne Google+-ra vagy marad inkább Facebookon, esetleg mindkét oldalon tiszteletét teszi?

 

Tippek, trükkök

Pár extra karakterrel érdekesebbé varázsolhatjuk a státuszüzenetünket.

_szó_= dőltbetűs szó
-szó- = áthúzott szó
*szó* = félkövér szó


Hogyha nem szeretnénk, hogy valaki továbbadja a posztunkat, akkor a poszt jobb felső sarkában levő nyílra kattintsunk, ott pedig válasszuk ki a Disable share lehetőséget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.