Hirdetés

Hajsza egy gyanús illesztő után



|

Hirdetés

A Microsoft Tudásbázisának egyik cikkéből kiderül, hogy a hibát egy rosszul megírt vezérlő okozza, és a bűnöst meg is találtam az mpegport.sys személyében, de most nem tudom, mit tegyek ezután.Kezdjük az elején! A szóban forgó 0x76 kezdeti értékű leállási hiba azt jelenti, hogy valamelyik rosszul megírt eszközvezérlő nem szabadította fel az általa lefoglalt memóriát. Hogy melyik az, annak kiderítéséhez nyissuk meg a rendszerleíró adatbázis szerkesztőjét (Start --> Futtatás --> regedit --> [Enter]), keressük meg a HKEY_Local_MachineSystemCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management kulcsot. A jobb oldali ablaktáblában kattintsunk a jobb egérgombbal, válasszuk ki az Új --> Duplaszó tételt, adjuk neki a TrackLockedPages nevet, és állítsuk be 1-re.

A hiba legközelebbi előfordulásakor további információkat fogunk kapni, s azok alapján már azonosíthatjuk a hibás vezérlőt. Ezután ismét nyissuk meg a szerkesztőt, és töröljük az imént létrehozott bejegyzést, mivel a memóriafigyelésre már nincs szükség, és ha bekapcsolva hagynánk, csak lelassítaná a működést.

A fenti nyomozás eredményeképpen a következő hibajelentést kaptuk:
***ADDRESS EB63435C base at EB630000, DateStamp 377d563a - mpegport.sys

Ebből különösebb angolnyelv-tudás nélkül is kihámozható, hogy az mpegport.sys vezérlő a tettes; arról feltettük, hogy egy Creative Labs gyártmányú hardverdekóderhez tartozik. A törlése azonban nem old meg semmit, mert a hiba megszűnne ugyan, de egyáltalán nem tudnánk DVD-filmeket lejátszani a rendszeren. A leghelyesebb tehát utánanézni a fejlesztő weboldalán, nincs-e újabb letölthető vezérlőprogram.

Creative Labs DXR3-as kártyákhoz van még ötletünk: ellenőrizzük az Eszközvezérlőben, hogy a DXR3-on kívül nem használja-e más eszköz is ugyanazt a megszakítást (IRQ-t), és ha igen, próbálkozzunk esetleg a PCI bővítőkártyák átrendezésével, vagy - amennyiben a BIOS erre lehetőséget ad - a megszakítások kézi kiosztásával. Ez már megoldott néhány olyan hardverproblémát, amelyet a Creative Labs DXR3-as kártyája okozott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.