Hirdetés

Így lett a Google a keresés királya - első rész|

Bár egyre közelebb vannak hozzá a riválisai, a Google még mindig a keresések legjobbja.

Hirdetés

Idővel szinte mindenkinél elérkezik az a pillanat, amikor a keresésekhez kipróbálja a Binget, a DuckDuckGót és még a Yahoo szolgáltatását is. Az emberek döntő többsége a kalandozás után arra a következtetésre jut, hogy a keresés királya a riválisok ellenére a mai napig a Google, amely a legrelevánsabb tartalmakat, a leggyorsabban indexelt oldalakat és kereséseket szórja, állandó fejlesztések mellett. De mi volt ennek az előzménye, hogyan indultak útjukra a keresők, és miként ért a csúcsra a Google? Mutatjuk. 

Hirdetés

 

Archie (1990)

Általánosságban az Archie az, amit az első keresőmotornak tartanak. Bár ma már nagyon egyszerűnek tűnik, akkor hasznos eszköz volt arra, hogy a nyilvánosan hozzáférhető FTP-oldalakon meghatározott fájlokat keressen. Mivel a világháló előttről származott, ezért az Archie szervereit helyi kliensen vagy Telneten keresztül lehetett elérni. Hasonló stílusra épített később a VLib és a Gopher is. 

 

Archie

 

World Wide Web Wanderer és Excite (1993)

1993-ban alkották meg a World Wide Web Wanderert, amely az első megoldás volt weboldalak indexelésére és adatbázisba helyezésére. A Wandexként elstartolt szolgáltatás a web méretét is mérte, az aktív szerverek alapján. 

Az Excite eközben a Stanfordi Egyetem hat diákjának hála jött létre, a célja pedig statisztikai elemzések segítségével volt az, hogy az indexelés relevanciáját növelje. 

 

Excite

 

A keresők éve (1994)

1994 már a keresőmotorok évének számított, hiszen egyetlen éven belül elstartolt az Infoseek, az AltaVista, a WebCrawler, a Yahoo! és a Lycos is. Az Infoseek lehetőséget adott a weboldalak benyújtására, majd azokat a felhasználók által meghatározott csoportok alapján automatikusan indexelte. 

Az AltaVista azért volt különleges, mert az első korlátlan sávszélességet használó keresőmotor volt, és a kereséshez módosító tényezőket is meg lehetett adni a találatok pontossága érdekében. A WebCrawler érdekessége az volt, hogy már a teljes oldalakat tudta indexelni, és nem csak címeket és leírásokat kezelt. A Lycos eközben az első keresőmotor volt, amely relevancia szerint rendezte a találatait, és egyben a legnagyobb adatbázissal is rendelkezett. 

A keresők ekkoriban nagyon erősen alapoztak a metatagekre, így többek között a címekre, leírásokra és kulcsszavakra, amelyeket a webfejlesztők raktak hozzá az oldalakhoz. A rangsorolást is ezek határozták meg az indexelésben. Mivel a SEO-szakértők hamar rájöttek, hogyan lehet a rendszert manipulálni, ezért a webes spam is az útjára indult. 

 

Ask (1997)

Az Ask és az Ask Jeeves szolgáltatás emberi szerkesztőket használt azért, hogy népszerű kereséseket gyűjtsön listákba. Az oldalakat azért megpróbálták automatikusan rendezni népszerűség alapján, de mivel könnyű volt manipulálni, ezért néhány év múlva a motort leállították. 

 

Ask

 

MSN (1998)

Az MSN 1998-ban indította el a keresőmotorját, kihasználva a Microsoft termékeinek a sikereit. Azelőtt, hogy eljutottak oda, hogy a Google modelljével szállítsák a találatokat, az Overture és a Looksmart szolgáltatásaira alapozott a motorjuk. 2009-ben végül Bingre címkézték át az MSN-t, új felhasználói felületet kapott, a javaslatokat már gépelés közben is mutatta, és a találatok oldalán már tartalom is megjelent. 

 

A folytatásban megmutatjuk, hogyan jutott és maradt a csúcson a Google, amely egy 1996-os, BackRub nevű projekt keretében kezdte bontogatni a szárnyait. 

Ti milyen keresőket szoktatok használni? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.