Hirdetés

Íme a világ első weboldala



|

21 éves a World Wide Web, amely nem csak az Internetet változtatta meg, hanem az egész világot.

Hirdetés

Picivel több mint 21 évvel ezelőtt megszületett a világháló. 1991. augusztus 6-án ugyanis Tim Berners-Lee, a CERN tudósa (akit az Olimpia megnyitóján külön köszöntöttek) útjára indította a világ első weboldalát az info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html címen, amely csak szöveget, alapvető formázást és néhány linket tartalmazott.

 



A tartalma sem volt túlságosan gazdag, hiszen "csupán" elmagyarázta a világháló működését, valamint hasznos linkeket ajánlott a World Wide Web megértéséhez és használatához. Habár az oldal eredeti tartalmával már nem létezik (még képernyőkép sem készült róla), egy 1992-es - kibővített - másolata még mindig látogatható.

A World Wide Web krónikásainak elmondása alapján Berners-Lee az oldal elkészítéséhez egy Steve Jobs cége által tervezett NeXT számítógépet használt, nagyjából olyat, ami lentebb is látható. Ehhez a világ első webszerverét is hadba küldték, amely a ZDNet beszámolója alapján még mindig üzemel a CERN intézetében, rajta egy figyelmeztető felirattal: "Ez a gép egy szerver. Ne kapcsold ki!".

 



Nagyjából egy évvel később, 1992 júliusában az első fénykép is kikerült a világhálóra, amely a CERN kutatóiból, titkárnőiből és az ott dolgozók feleségeiből összeverbuvált Les Horribles Cernettes zenekart ábrázolta, akik olyan számokkal léptek fel, mint "A kedvesen Nobel-díjas" és a "Minden protonom a tiéd".

 

 

A képet Silvano de Gennaro kutató készítette, egy a laboratórium adminisztrátorai számára rendezett zenei rendezvényen, amelyet utána az Adobe Photoshop első kiadásával megszerkesztett, majd Macintosh képén GIF formátumba kimentett még a webre való feltöltés előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.