Hirdetés

Intel Fejlesztői Fórum, első nap összefoglaló



|

Hirdetés

Érdekes volt az az eszmefuttatás, amivel a nap talán legszenzációközelibb bejelentését vezette fel, amikoris elmondta, hogy egy új technológia piaci bevezetéséhez nem elég egyetlen vállalat, az iparágnak együtt kell működnie, hogy a legyártott processzorok köré infrastruktúra épüljön, rendelkezésre álljanak a szoftverek, alkalmazások, fejlesztői eszközök, kialakuljon az a környezet, amelyben a termék életképes lehet, és valódi megoldást nyújthat a vevők problémáira. Ezután bejelentette, hogy következő generációs Xeon, a második negyedév során piacra kerülő, 90 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártott Nocona magos processzor 64 bites kiegészítést kap. Barrett direkt utalást nem tett arra, hogy ez vajon az AMD processzoraiból már ismert megoldás lesz-e, azonban az elejtett megjegyzésekből arra lehet következtetni, hogy az Intel kiegészítései részben vagy egészben megegyeznek az AMD64-gyel. A Nocona magos Xeon mellett a Pentium 4-ben is bemutatkozik az Intel 64 bites kiegészítése, az LGA775 tokozású processzorokban az Intel már engedélyezi a használatukat. Az év végén pedig a kettőnél több processzoros rendszerekbe szánt Potomac kódnevű Xeon lapkákban is megjelenik a 64 bites címzés.




Craig Barett az Intel elnök-vezérigazgatója

Mint arról már tettem említést, a keynote-ok nem nélkülöznek némi show jelleget sem. A legnagyobb formátumú vendéget az IDF-ek történetében az idén köszönthettük, egy több tonnás, átalakított Hummer terepjáró képében. A Sandstorm, azaz Homokvihar nevű szörnyeteg nem más, mint egy robot, mellyel egy olyan versenyen kívánnak részt venni, melynek nem kevesebb a célja, mint 210 mérföldes táv leküzdése emberi közreműködés nélkül. A majd márciusban megrendezésre kerülő versenyen résztvevő gépezet – melyet a Carnegie Mellone egyetem csapata fejlesztett ki – IDF-es aktualitását az adja, hogy négy Intel alapú számítógépek dolgoznak benne – három Xeon és egy Itanium 2 alapú – ez utóbbiban rögvest négy CPU is van. Az ember sok mindenre számít egy harmadik emeleti előadóban, de erre!?



Pat Gelsinger nyitotta meg a 2004-es tavaszi IDF-et

A nap legélvezetesebb előadása mindenképpen Louis Burns-szé volt. Az Intel alelnöke, illetve Desktop Platform csoportjának vezetője a digitális otthonról beszélt. Beszédében kifejtette, hogy a fejlődés következtében a számítógépipar, a fogyasztói elektronika és a kommunikációs iparágak várhatóan egyesülni fognak. Az új iparágnak olyan egységes megoldásokat kell kifejleszteni, melyek kielégítik a fent említett három fogyasztói igényt. Az Intel stratégiája, miszerint továbbra is jelentős összegeket fektetett a kutatás-fejlesztésbe a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is, valamint a vállalat töretlen elkötelezettsége a folyamatos termelési és folyamat-fejlesztések terén, lehetővé tette a cég számára egy sor olyan technológia kifejlesztését, mely segítségével létrehozhatták az egységes digitális otthon platformot. Ezen új technológiák között kulcsfontosságú szerepet tölt be az új 90 nanométeres technológiával gyártott Pentium 4 processzora (Prescott kódnevű mag). További jelentős technológia a 2004 második negyedévében bemutatásra kerülő „Grantsdale” kódnevű chipset. Bizonyosan az én hibám, de valahogy sohasem tudtam igazán elhinni a digitális otthon kapcsán felvázolt (közel)jövőképeket, melyekben szupernagyik recepteket töltenek le a konyhában a PDA-jukra. Most is láthattunk hasonlót, de ezek szerencsére már közelebb álltak a valósághoz, mint a fikcióhoz. Példa: az otthonukban premierfilmeket, pay-per-view, azaz fizetés a megtekintéskor alapon, HDTV formátumban letöltő, mozizó házaspár még hihető is, de azt már kevésbé érzem a valóság talaján mozgó szemléltetésnek, hogy a nappalitól kezdve a hálószobán át mindenhol 100 centis, lapos kijelző álljon rendelkezésre. Viszont annál inkább a realitást képviselte az a Sandow nevű Entertainment PC, azaz szórakoztató PC tanulmány, melyen Burns a digitális otthon víziót szemléltette. A gép egymaga hivatott kiváltani minden olyan eszközt, ami ma a TV állványunkban foglal helyet – Hi-Fi, videó, DVD, játékkonzol – és alapvető beviteli felülete nem egy egér, vagy billentyűzet, hanem egy távirányító. A lelke egy Pentium 4-es processzor – mi más? –, a belső elrendezése BTX szabványú, az előlapon USB alapú kijelző szolgáltatja a lejátszási és a „navigálási” információkat. Wi-Fi hozzáférési pont, és a duál HD TV vevő már csak hab a tortán.



Louis Burns az Intel alelnöke, Desktop Platform csoportjának vezetője. A háttérben a Sandow tanulmány

Az IDF-eken az Intel mellett jelentős az iparág más jeles képviselőinek jelenléte is. Az NVIDIA például ezt a rendezvényt választotta arra, hogy bejelentse PCI Express alapú grafikus processzorcsaládját. Ezek csökkenő teljesítménysorrendben a GeForce PCX 5950, GeForce PCX 5750, GeForce PCX 5300, GeForce PCX 4300.



A Sandstorm robotszörny és a Carnagie Mellone fejlesztőcsapata

Végezetül mára ismét engedtessék meg egy személyes benyomás. A Moscone West környékén sátrakat vert az AMD, ahol az IDF-re igyekvőknek kávét és pólókat osztogatnak. Azokban akikkel eddig beszéltem kivétel nélkül visszatetszést keltett az effajta „gerilla marketing”, bár mindannyian bevallották, hogy azért elhoztak egy-egy pólót.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.