Hirdetés

Jön a Core-kor, búcsúzik a Pentium



|

Hirdetés

Változik az Intel logója. Ez önmagában még nem lenne akkora hír, de most sok mögöttes tartalmat jelképez a dinamikusabbnak szánt szókép és a helyére "felcsúszó" e betű. A két nagy korszakot maga mögött tudó óriásvállalat második periódusa — a Pentium korszak — immár 12 éve tart. Jövő évtől azonban egy új szemlélethez igazodva kettéválnak a kifejezetten számítástechnikai célú processzorok és a médiacenterekbe, szórakoztató eszközökbe szánt lapkák.

Elemzők szerint a számítástechnikai vonalon most fejlesztett 65 nanométeres, kétmagos Yonah processzor lehet az első, amely már nem Pentium néven lát napvilágot. A Pentium M és Centrino 90 nanométeres technológiáját felváltó lapka nem hivatalos hírek szerint már Core néven kerül forgalomba: a kétmagos változatok Core Duo, míg az egymagosak Core Solo névre hallgatnak majd. A Core család fő csapásiránya a nagy teljesítmény és az energiahatékonyság lesz, az ilyen célra készülő PC processzorok mind ez alatt a név alatt jelennének meg. Így viszont legkésőbb 2007-ben végleg eltűnne a mára már patinásnak számító Pentium termékvonal.

A szórakoztató elektronika felé egy másik új brand bevezetésével nyitna a vállalat. A Viiv elsősorban a multimédia-centerek márkaneve lesz, ahol a lényeg nem (csak) a teljesítményben, hanem az esztétikumban rejlik. A tervek szerint a márkajelzést olyan hardverek nyerhetik el, amelyek technikailag (kétmagos processzor, online videózás, tévézés és zenehallgatás, távirányítás) és esztétikailag (nappalikban is kulturált kinézetű, nem feltétlenül számítástechnikai jellegű formatervezés) is megfelelnek az új trendnek. Az ilyen szórakoztató-gépek iránt egyre nagyobb a kereslet, de az elkövetkezendő évekre robbanásszerű fejlődést jósolnak a szakemberek, mondván az internet egyre gyorsabb és megfizethetőbb, a tévéadások között egyre több a digitális, nem csoda tehát, ha az Intel előre bebiztosítaná magának a helyet ezen a piacon is.

Az AMD elmúlt évekbeli előretörése szintén indokolttá tenné egy mielőbbi márkanév- és stratégiaváltást. Az Intel hivatalosan még nem nyilatkozott a pontos tervekről és időpontokról, de elemzők szerint már jövő év elején beindulnak az előreláthatólag hatalmas kampánnyal megtámogatott változások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.