Hirdetés

Kartellezés miatt perel a HP|

Hét optikai meghajtókat készítő cég árrögzítéssel zsebelhette ki a vállalatot.

Hirdetés

A túlélése érdekében jelenleg komoly átalakítások alatt álló HP úgy tűnik nem kíván eltekinteni a múltbéli sérelmeivel való foglalkozástól, bár jelen esetben az illetékeseinek komoly indokuk van erre. Az amerikai Computerworld beszámolója szerint a vállalat beperelt hét optikai meghajtókat gyártó céget, ugyanis ezek a vád alapján 2004 és 2010 közt tudatosan rögzítették a kérdéses komponensek egyesült államokbeli árait.

Hirdetés


A többek közt Toshiba, Samsung, Sony, Panasonic, NEC, TEAC és Quanta Storage vállalatokat tömörítő társaság által állítólagosan okozott kár mértékét nyilvánosan nem becsülte meg a HP, azonban a gyártó szerint a 6 éves periódusban több milliárd dollár értékben vásároltak a tőlük ODD-ket, így valószínűleg komoly összegről lehet szó.


A HP állítása szerint a vállalatok különféle kiállításokon (például Consumer Electronics Show, Optical Storage Symposium) való részvételt használták álcaként a titkos megbeszéléseik lebonyolítására, amelyeken tisztázták az árrögzítés és piaci felosztás részleteit. Az optikai meghajtók piacának 90+ százalékát a kezükben tartó összeesküvők ezen felül magas licencdíjakkal megakadályozhatták az új gyártók vadászterületükre való belépését, amely szintén versenyellenes.


Végül megemlítendő, hogy a HP szerint az alperesek bennfentes információkat kaphattak a vállalat licitálási és üzleti stratégiájával kapcsolatban, amely alaposan megkönnyíthette a dolgukat. A pellengérre állított gyártók egyelőre nem kommentálták a vádakat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.