Hirdetés

Kormányzati portálokat támadnak



|

Hirdetés

A legtöbb támadás a kormányzati oldalak illetve a pénzügyi szolgáltatók, nagy multinacionális cégek és egészségügyi intézmények ellen irányult.

Másfélszeresére emelkedett 2005 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest a vírust tartalmazó elektronikus levelek és a hackertámadások száma - derül ki az IBM legfrissebb Globális Üzleti Biztonsági Index (Global Business Security Index) című elemzéséből. Meghatározó volt az időszakban a kormányzati oldalak, a pénzügyi szolgáltatók, a nagy multinacionális vállalatok - főként légitársaságok, olaj- és feldolgozóipari cégek - valamint egészségügyi intézmények ellen intézett, testre szabott támadások terjedése. A hagyományos kéretlen levelek, és a tömegével küldött, egyszerűbb vírusok mennyisége csökkent, ezek helyét folyamatosan átveszik a kifinomultabb és egyben veszélyesebb, általában szervezett bűnbandák által elkövetett támadások, amelyek kizárólagos célja kritikus adatok, azonosítók ellopása vagy pénz kizsarolása.

A globális biztonsági jelentés szerint az első félévben haszonszerzés céljából több mint 35 millió adatlopási támadást indítottak kritikus adatok és személyes információk megszerzésére. Az első félévben több mint 237 millió átfogó biztonsági támadás történt világszerte. A legtöbb támadás a kormányzati informatikai rendszerek ellen irányult, számuk 54 millió felett volt, a sorban a második a feldolgozóipar 36 millió, a harmadik a pénzügyi szolgáltatók mintegy 34 millió támadással, míg az egészségügyi intézményeket több mint 17 millió támadás érte.

Az online bankügyintézés elterjedésével, a személyes és pénzügyi adatok online tárolásával és a kritikus folyamatok összekötött rendszereken keresztüli megosztásával a pénzügyi szolgáltató szektor a hackertámadások elsődleges célpontja marad - állapítja meg az IBM jelentése. Ezért egyre fontosabb a vállalatoknál szigorú, formalizált biztonsági elvek meghatározása, betartása, és többszintű védelem kiépítése.

A vírust tartalmazó e-mailek száma emelkedik: 2004 januárjában 129 e-mailből 1 tartalmazott vírust; 2004 decemberében már minden 51., 2005 júniusra pedig már minden 28. elektronikus üzenet tartalmazott vírust.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.