Hirdetés

Önjelölt oknyomozók kutatták fel az ISIS kiképzőtáborát|

A Bellingcat-csoport újságírói a Google Earth és a Bing Maps segítségével kutatták fel az ISIS kiképzőtáborát.

Hirdetés

A Quartz hétfőn számolt be róla, hogy egy közösségi finanszírozásból működő újságírócsapat online térképszolgáltatások és régimódi detektívmódszerek segítségével kutatta fel az ISIS nemzetközi terrorszervezet egyik kiképzőtáborát.

Hirdetés

A Bellingcat-csoportot, amely eddig közel 80 000 dollárt kalapozott össze a Kickstarteren, Eliot Higgins alapította. Higgins (akiről tavaly novemberben terjedelmes portrét közölt a New Yorker) azzal vált híressé, hogy az angliai Leicesterben lévő lakásában ülve, kizárólag az internetről letöltött képek és videók felhasználásával bebizonyította: a szír kormány vegyi fegyvereket vetett be a helyi lakosság ellen. Csapatában bloggerek, kutatók és „régivágású riporterek” dolgoznak.

Pár képkocka elég volt

A Bellingcat saját weboldalán részletesen is beszámolt róla, hogyan sikerült megtalálniuk a tábort. Elsőként néhány, az ISIS-újoncok beavatásáról szóló videókból kimásolt kép alapján megpróbálták azonosítani a létesítmény helyét. A Google Earth segítségével kiokoskodták, hogy a felvételeken látható, hidakkal tűzdelt folyó a Tigris, annak is az iraki Mosul várost kettészelő szakasza. Mosult júniusban foglalta el az ISIS, amely azóta is rettegésben tartja a várost.

A háttéreben látható hidak kulcsszerepet játszottak a nyomozásban

Miután rájöttek, hogy a tábor Mosulban található, azt is kiderítették, pontosan melyik épületben képzik ki a terrorszervezet a tagjait. Ehhez egy jóval naprakészebb szolgáltatást, a Microsoft Bing térképeire építkező Flash Earth-öt használták. „Az egész területen egyetlen olyan helyet találtunk, amely szóba jöhet, a folyó északi oldalán – írták. – Nagyon úgy fest, hogy a közelharc-kiképzésről szóló videókat is itt rögzítették.”

Forradalmasítják az oknyomozó módszereket

A csapat a Panoramio nevű szolgáltatást is bevetette. A szoftver feldolgozza a fényképekbe kódolt földrajzi metaadatokat, és a Google-térképeken megjeleníti, hogy hol készültek. Higginsnek és társainak az adatok összevetésével még azt is sikerült kideríteniük, hogy a kiképzőtábor épületeit újonnan húzták fel.

Az ISIS június óta ellenőrzése alatt tartja Mosult

A Bellingcat teljesítménye lenyűgöző. És ami még lenyűgözőbb, módszereik ismeretében szinte bárki bármikor utánuk csinálhatja ugyanezt. A csapat weboldalán tanácsokat is ad az önjelölt oknyomozó újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy néhány fotó és videorészlet segítségével hogyan kutathatnak fel szinte bármilyen objektumot a világon. „Az újságírás módszerei egyre sokrétűbbé és szerteágazóbbá válnak – írta Higgins a Kickstarteren. – Ma már nincs szükségünk a hagyományos hírszolgáltatók újságíróra ahhoz, hogy kiderítsék és megosszák velünk a tényeket. Mi – te – is megtehetjük ugyanezt.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.