Hirdetés

Lehet-e jogosultságokat másolni?



|

Hirdetés

Csak én tudom megnyitni, más kollégáim viszont nem. Ha áthelyezem egy másik mappába, akkor ezek a szabályok megmaradnak, de ha másolom, akkor már nem tartja meg őket. Hogyan tudnám mégis megőrizni az általam szabott beállításokat?Kemény diónak tűnő probléma, amellyel az NTFS állományrendszer használata esetén találkozhatunk. A Windows XP Professional arra is lehetőséget ad, hogy személyes állományainkat különleges védelemmel, jogokkal lássuk el. A furcsa viselkedés oka, hogy áthelyezéskor az állomány helye nem változik meg, csak logikailag kerül át egy másik mappába, míg másoláskor egy új példány jön létre, amely az alapértelmezett beállításoknak megfelelően nem örökli a szülőfájl jogait. A jogok kézzel könnyen módosíthatók egy-két állomány esetében, de mi történik akkor, ha több tízről, esetleg százról van szó? Ilyenkor is jól jön az X-Setup!

Keressük meg az Appearance -> Explorer -> Settings (Advanced) -> File ACL Copy Enforce beállítást. Jobboldalt tegyünk pipát az Always copy file-ACL information with file szöveg melletti jelölőnégyzetbe. Ezzel kötelezővé tesszük a másolás során az öröklődést, s így teljes biztonságban tudhatjuk fontos dokumentumainkat.




Lényeges megjegyeznünk, hogy csak akkor van értelme ennek a funkciónak, ha NTFS-állományrendszert használunk. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha a Sajátgépben a jobb egérgombbal kattintunk merevlemezünkön, és a Tulajdonságok menüpontot választjuk. A felbukkanó ablakban olvashatjuk az állományrendszer típusát. FAT32-es partíciót a parancssorba írt convert (meghajtó betűjele) /fs:ntfs parancs kiadásával alakíthatunk át NTFS-re (például: convert c: /fs:ntfs).
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.