Hirdetés

Oppá, lenyeltem egy mikrochipet. És megint.



|

Minden nap, lehetőleg ugyanabban az időben vegyük be az okostablettát.

Hirdetés

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az FDA áldását adta az ehető chipekkel felszerelt tablettákra. Kívül-belül be leszünk hálózva? És mikor kell aláírni a szoftverjogokról szóló Licence Agreementet?

 

Az eredeti elnevezése alapján Ingestion Event Marker IEM-nek rövidített apróság egy rádiójeleket kibocsátó mikrochip, mely része a Proteus cég komplett digitális egészségfelügyeleti rendszerének. A találmány működéséhez viselni kell a gyomortájt a bőrre rögzített vevőegységet, mely érzékeli az emésztőrendszerbe érkezve a gyomorsavtól aktiválódó mikrochipek jeleit, így nyomon követhető, hogy a gyógyszert mikor vették be és mi történt vele pályafutása során. A gép rögzíti a vérnyomást és pulzusszámot is. Dr. Eric Topol kutatóprofesszor szerint ez áttörésre ad lehetőséget a digitális orvoslásban, az adatokat kiolvasva sokat segíthetnek a krónikus betegségek gyógyszeres kezelésének hatékonyságán. Az adatokat okostelefonos alkalmazás segít kiértékelni.

 

Nem gondoltuk volna, hogy lesz majd olyan számítógép, amit akár le is nyelhetünk. Persze nem biztos, hogy szeretnénk és nem csak egészségügyi (a mikrochipek ritkán egészségesek), hanem személyiség-jogi aggályok miatt sem. A gyógyszertárban biztosan nem olvastatnak el velünk egy jogi nyilatkozatot, hogy mit vállalunk, hogy a szoftver nem kerül a mi tulajdonunkba és nem másolhatjuk azt le illegálisan, viszont azt sem tudhatjuk biztosan, hogy valójában mi mindent tesz a légylábfej méretű kütyü. (Az IEM persze távozik a szervezetből, de senki sem szereti ha belügyeibe avatkoznak.) Semmilyen adatvédelmi nyilatkozatot nem tol elénk az orvos – vélhetően – mielőtt felírja az okostablettát. A lapkákat ráültetik a tablettákra és így árusítják a gyógyszertárakban, de vajon megkérdeznek majd minket is, vagy joggal tarthatunk a személyiség-jogi és informatikai apokalipszistől? Sokan – nem véletlenül – idegenkednek a bőr alá ültethető biometrikus RFID kapszulától, melyről egyesek erőteljes prófétai összefüggések alapján azt állítják, hogy a bibliai Fenevad bélyege lesz, így várhatóan az IEM-ről is megoszlanak majd a sarkos vélemények.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.