Hirdetés

Sulinet Expressz: végállomás, kiszállás!



|

A három éve szüntelenül robogó Sulinet Expresszt az év végén kivonják a forgalomból. Végleg búcsút inthetünk a magyarországi számítógép-penetrációt növelő adókedvezménynek.

Hirdetés

A Sulinet Expressz program 2003. július 1-én indult azzal a céllal, hogy növelje a magyar háztartásokban lévő számítógépek számát, ezzel elősegítve az Internet gyorsabb terjedését is. Kezdetben csak tanárok és diákok használhatták ki a program nyújtotta 60 ezer forintos adókedvezményt, majd később bárki igénybe vehette, akinek bruttó jövedelme nem haladta meg az évi 4 millió forintot. Az eredeti tervek szerint a számítógépek árából évenként 60 ezer forintot lehetett visszaigényelni -- maximum 3 évig.

A program elején a kedvezmény csak bizonyos termékekre vonatkozott, amelyek között nem csak komplett számítógépek, hanem több periféria és digitális fényképezőgép is szerepelt. Utóbbiakat 2004 tavaszán kivették a választékból. Ezt követően a feltételek is módosultak, miszerint az adókedvezményt csak a megvásárolt termék árának legfeljebb fele után lehetett igénybe venni.

A programot sok kritika érte, mert többek szerint a termékek közé olyan perifériák kerültek be -- például Nvidia 7800 GT --, amelyet csak a tehetősebbek engedhetett meg maguknak. Ennek következtében a programban résztvevők körét leszűkítették azokra a magánszemélyekre, akiknek éves bruttó jövedelme nem haladta meg a 4 millió forintot, továbbá a termékválasztékot is megcsonkították. Ettől fogva csak komplett asztali konfigurációkat és noteszgépeket lehetett a Sulinet Expressz keretein belül megvásárolni.

A program sikeresnek nevezhető, ugyanis a Sulinet honlapján található nyilvános adatok szerint 2003-ban 22,7 milliárd forint értékben vásároltak a program keretein belül, és ezután 15 milliárd forint adókedvezmény járt vissza a vásárlóknak. A 2004-es év sulinetes forgalma 22,4 milliárd, míg a 2005-ösé már csak 18 milliárd forintot tett ki. Az idei év forgalma eddig megközelítőleg 3 milliárd forint, ami nem túl sok, de a forgalom a karácsonyi ünnepek alkalmával várhatóan megtöbbszöröződik, ugyanis ez az utolsó év, amikor a kedvezményt igénybe lehet venni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.