Hirdetés

A Facebook és az anorexia



|

Egy egyetem kutatói aggasztóan szoros kapcsolatot találtak a Facebook-használat és az evési rendellenességek között.

Hirdetés

A Haifai Egyetem három kutatója által végzett felmérés, amely a The Jerusalem Postban is megjelent, aggasztó eredményeket közölt arról, hogy a fiatalabb korosztályba tartozó lányok evési rendellenességei és a sok Facebook-használat között szoros, jelentős kapcsolat mutatkozik.

 

A tanulmány 248 kamasz lányt vizsgált, akiknek az átlagos életkora 14,8 év volt, és egyikük sem vallásos. A lányokat különféle szokásaikról kérdezték, mint például, hogy milyen TV-adásokat néznek, mennyi időt töltenek az interneten, és milyen oldalakon, vagy, hogy milyen magazinokat olvasnak.

 

A kutatás eredménye szerint jelentős korreláció mutatkozik a Facebookon eltöltött idő és a különféle evési rendellenességek között (így például bulímia, anorexia, továbbá elégedetlenség az alakjukkal és testsúlyukkal). Bár az ilyen problémákkal küzdők esetében az ideális nőkről nem realisztikus képet festő magazinok és a különféle netes divatoldalak is az időtöltés egy nagyobb részét képezik, a legtöbb idejüket mégis Facebookon töltötték el a vizsgált alanyok.

 

 

 

 

A felmérésben felhívták a figyelmet a szülői felügyeletre. Azoknál ugyanis, akiknél a szülők tudatában voltak lányuk tevékenységének, meghatározóan kisebb volt az evési rendellenességek jelenléte; ellentétben azokkal, akik felügyelet nélkül, bármit böngészhettek.

 

Az ilyen és ehhez hasonló tanulmányoknál fontos megjegyezni, hogy a korreláció nem ok-okozati összefüggésben adja meg az eredményeket, tehát másképp kifejezve, aki ilyen problémával küzd, valószínűleg a hasonló emberek tanácsait és megjegyzéseit keresi majd, méghozzá olyan szolgáltatásokon, mint a Facebook (más csatornák helyett).

 

Az eredmények mindenesetre egyértelműek és világosak: a szülőknek tudniuk kell, hogy gyermekük mit csinál, és mindig lehetőséget kell adniuk arra, hogy a - például a fentiekben tárgyalt - problémákat megbeszélhessék egymással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.