Hirdetés

Így tüntesd el magad az internetről|

Előfordulhat, hogy nem kívánatos találatok is felkerülnek rólunk a netre. Nem kell pánikba esni, néhány trükkel megszabadulhatunk a problémás hivatkozásoktól.

Hirdetés

Ha rákeresünk a saját nevünkre az interneten, akkor annak gyakoriságától függően valószínűleg rengeteg találatba boltunk majd, amelyek jelentős része közösségi oldalakhoz kapcsolódik. Néha érdemes azért utána járni a dolgoknak, különösen akkor, ha épp állás keres az ember, mert a Google találatok első oldalát még a kezd HR-esek is átnézik.

Lehet, hogy nem is tettünk semmi olyat, amire nem vagyunk büszkék, de egy rosszakarónknak köszönhetően még felkerült a nevünk. Ilyen esetekbe érdemes lehet eltüntetni, vagy legalábbis eldugni ezeket a találatokat.

Hirdetés

Keressük fel az oldal üzemeltetőjét

A problémás tartalom eltüntetésének legegyszerűbb módja, ha megkérjük a forrásoldal üzemeletetőjét, hogy törölje a ránk vonatkozó részt. Amennyiben nincs lehetőség közvetlen kapcsolatteremtésre, néhány egyszerű trükkel kideríthetjük, kit is kell keresnünk.  A http://whois.domaintools.com/ oldal segítségével kideríthetjük a tulajdonos adatait, innentől pedig csak elég meggyőzőnek kell lennünk.

 

 

Keressük fel a szolgáltatót

Ha az üzemeltetőt nem tudjuk elérni, vagy éppen szándékosan osztotta meg a problémás információt, amit nem is hajlandó eltávolítani, akkor a következő lépés az, hogy a szolgáltatóhoz fordulunk. A nevünk önmagában valószínűleg nem elég ahhoz, hogy foglalkozzanak velünk, de amennyiben bántó, sértő, mások számára elfogadhatatlan tartalom is van a szövegben, akkor egészen biztos, hogy az oldal szembemegy a kiszolgáló által szabott feltételekkel. Amennyiben ők maguk nem tudják eltávolítani a tartalmat, arra felszólítják majd az oldal tulajdonosát.

 

 

Szerezzünk bírósági végzést

Amennyiben illegális tartalomról van szó, de az oldal tulajdonosa nem hajlandó azt eltávolítani, nincs más lehetőségünk, mint ügyvédet fogadni, és vagy beperelni az illetőt, vagy szerezni egy bírósági végzést. Bár elsőre nem tűnik sétagaloppnak, a dolog egyszerűbb, mint gondolnánk,.hiszen sokszor egy félhivatalos levél is elég ahhoz, hogy a delikvens megijedjen és törölje a kritikus részt. Amennyiben egy külföldi oldallal akasztjuk össze a bajszunkat, az már komolyabb problémákat vet fel, de egy bírósági végzéssel még így sem lehetetlen a dolog.

 

Keressük fel a Google-t

Egy nemrég foganatosított törvény értelmében már lehetőségünk van felvenni a kapcsolatot a Google-lel is, ahol kérvényezhetjük, hogy bizonyos találatok ne jelenjenek meg rólunk a keresőben. Amennyiben a személyiségi jogaink fontosabbak, mint maga a tartalom, érdemes lehet kitölteni a kérvényt, de a törlés nem automatikus. A Google munkatársai minden egyes kérést külön átnéznek, és csak ezután döntik el, hogy valóban érdemes-e megszüntetni a találatot. A statisztikák szerint a kérvények közel felét elutasítják, ha pedig bírósági eljárással, gondatlansággal, műhibával vagy csalással kapcsolatban merült fel a nevünk, akkor ne is reménykedjünk, hogy sikerül majd eltüntetni a nyomokat.

 

Generáljunk pozitív találatokat

Amennyiben nem tudjuk teljesen eltusolni a dolgot, akkor érdemes a lehető legjobban eldugni azt. Bár a legtöbben csak az első találati oldalt nézi meg, ha valaki igazán nyomoz utánunk, akkor több oldalnyi eredményt is átnyálaz, így annyi pozitív találatra lesz szükségünk, amennyi csak lehetséges.

A találati lista élén az aktívan használt közösségi profiljaink jelennek meg, így célszerű lehet ezeket elkészíteni, amennyiben még nincsenek. Facebook, LinkedIn, Vine, Google+, Twitter, FourSquare, stb... Figyeljünk arra, hogy ahhoz, hogy ezek magas pontszámmal kerüljenek a találatok közé, használnunk is kell őket. Emellett rengeteg további oldal van (Amazon, GitHub, stb) ahová regisztrálhatunk és tartalmat generálhatunk. A folyamat nem gyors, hónapokig is eltarthat, mire ezek a regisztrációk feltornásszák magukat.

 

 

Ha ezzel nem akarunk mi magunk foglalkozni, akár meg is vásárolhatjuk a szolgáltatást. A legtöbb ilyesmivel foglalkozó cég 4-6 hónap alatt tudja szinte teljesen eltüntetni a nemkívánatos tartalmat. Ne dőljünk be, ha valaki azonnali megoldást kínál, mert ilyen sajnos nem létezik!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.