Hirdetés

Műtárgy lett a világ első 3D-nyomtatott fegyveréből



|

A Cody Wilson által tervezett Liberatort a londoni Victoria and Albert Museumban állították ki.

Hirdetés

Májusban hatalmas nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki, hogy Cody Wilson, a texasi Defense Distributed nevű „érdekvédelmi szervezet” alapítója legyártotta és sikeresen le is tesztelte a világ első 3D-nyomtatóval készült kézifegyverét. A Liberator tervrajzai egy ideig a csoport weboldalán is elérhetőek voltak, aztán az USA külügyminisztériuma a fegyverexportra vonatkozó törvényre hivatkozva leszedette őket a netről.

„Amerika kedvenc 3D-nyomtatott fegyvere” most kiállítási tárggyá nemesedett: szombattól a londoni Victoria and Albert Museum állandó tárlatán tekinthetik meg az érdeklődők. A pisztolyt két prototípussal együtt a szeptember 14-én kezdődött Design Festival keretében állították ki.

Hirdetés

Wilson az Ars Technica-nak nyiulatkozva elmondta, hogy a Liberator iránt más múzeumok is élénken érdeklődtek; azért választotta a londoni kiállítóhelyet, mert annak munkatársai „megértették, milyen potenciálisan bomlasztó üzenete van annak, hogy a magánemberek kinyomtathatják a saját lőfegyvereiket.”

„Azt hiszem, azért akarták kiállítani, mert ez [a digitális kor] egyik jelképe” – jelentette ki, elismerve, hogy a múzeum „öt számjegyű összeget” fizetett a tárgyakért.

„Egy laikus, akinek sikerült a lehető legnagyobb hatást tennie a designra ebben az évben” – jellemezte a Defebse Distributed vezetőjét Kieran Long, a Victoria and Albert Museum kortárs művészetért, designért és digitális műalkotásokért felelős kurátora a New York Timesnak nyilatkozva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.