Hirdetés

A bíróság szerint kartellezett az Apple



|

Az USA szövetségi bírósága bizonyítottnak találta, hogy az Apple a nagy kiadókkal karban megpróbálta felverni az e-könyvek árát.

Hirdetés

Hosszas tárgyalássorozatot és több, a perben érintett könyvkiadókkal kötött különalkut követően ítélet született végre az Apple kartellezési ügyében. A bíróság az árak befagyasztása miatt elmarasztalta a kaliforniai gyártót; a kötelező kártérítés összegét egy későbbi meghallgatás során fogják megállapítani.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (Department of Justice, DoJ) még 2012-ben vádolta meg a céget azzal, hogy a kiadókkal szövetkezve megpróbálta tudatosan magasan tartani az elektronikus könyvek árát. A DoJ a cupertinóiak mellett hat befolyásos könyvkiadót is bíróság elé citált. Ők kivétel nélkül kihátráltak az Apple mögül, és 2013 elején peren kívüli alkut kötöttek a minisztériummal.

 

Denise Cote bírónő azzal indokolta az ítéletet, hogy „a Felperesek (vagyis a DoJ, a szerk.) meggyőző közvetlen és közvetett bizonyítékokkal támasztották alá a vádakat, amely szerint az Apple támogatólag és tevőlegesen is részt vett egy kiterjedt árrögzítési összeesküvésben.”

Cote szerint a cégnek és a kiadóknak „átfogó érdeke” fűződött ahhoz, hogy az árak rögzítése révén megpróbálják aláásni a konkurens Amazon piacvezető pozícióját. „Az Apple élt a lehetőséggel, és briliánsan játszotta ki a lapjait” - jelentette ki a bírónő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.