Hirdetés

Az Apple a legzöldebb vállalat|

A nagy IT-cégek közül a Greenpeace az Apple-re a legbüszkébb.

Hirdetés

A Greenpeace legújabb jelentése azt vizsgálta, hogy az internet világában tevékenykedő nagy tech cégek közül melyik mennyire veszi komolyan a környezetvédelmet. Miközben a legzöldebb címért az Apple, a Google és a Facebook csatáznak, addig az Amazon csúfosan hátul kullog, a szervezet szerint "piszkos" energiaforrásokat használva (szenet és atomenergiát) a hatalmas adatközpontjaikhoz. 

Hirdetés

Az Amazon szolgáltatása többek között a Netflixnek is otthont ad, ami csúcsidőben Észak-Amerika adatforgalmának a 31 százalékát teszi ki. Ide sorolható még a Pinterest, a Spotify és a Vine is. Az üzlet érdekessége, hogy a Greenpeace szerint az Amazon összemérhetetlenül olcsón kínálja a szolgáltatását a többiekhez képest (még az alacsony haszonkulcs ellenére is), ugyanakkor a környezetre meglehetősen nagy terhelést jelent. A szervezet szerint gyors ütemben bővítenek globális mértékben, de egyáltalán nem veszik figyelembe a megújuló energiaforrásokat és a környezeti hatásokat. Az Amazon mindössze 15 százalékot kapott a tiszta energia oszlopban. 

 

 

A Greenpeace az utóbbi években nagyon szeretné elérni, hogy az internet egy zöldebb hely legyen, tehát, hogy az azt működtető infrastruktúra megújuló energiaforrásokat használjon. A legbüszkébbek 2012 óta az Apple-re. A szervezet felméréseiben a legjobb osztályzatokat szerezte a cupertinói vállalat, ebben pedig döntő fontosságú szerepet játszik, hogy az almás cég összes adatközpontját kivétel nélkül tiszta energiával működtetik (többek között szél- és napenergiával).

A környezetvédők szerint az Apple meglehetősen agresszívan kötelezte el magát az iCloud 100 százalékban tiszta energiával való működtetésére, ezzel pedig az élen építi a zöld internet jövőjét. A Greenpeace az eddigi legnagyobb magántulajdonban lévő farmokat emlegeti, amelyek napenergiával és geotermikus energiával dolgoznak, illetve külön megvásárolt szélenergiát. Az Apple szerintük ezzel azt is megmutatta, hogy a teljes mértékben környezetbarát infrastruktúra elérhető közelségben van, és az Apple-nek hála a különböző modellek más cégek számára is elérhetőek a fenntartható internet érdekében. 

 

 

Az Apple-höz hasonlóan meglehetősen pozitív értékeléseket kapott a Facebook is. Bár 2010-ben a Greenpeace minden erejével támadta őket, amiért szénalapú erőművekkel látták el az adatközpontjaik energiaigényét; mára a közösségi oldal teljesen más irányt vett, és az egyik mintapéldája lett a zöld energiáért harcoló szektornak. Bár egyelőre csak 49 százalékban látják el magukat tiszta energiából, az átláthatóságuk A osztályzatot, az elkötelezettségük pedig 100 százalékot érdemelt. 

 

 

A Greenpeace jelentése összesen 19 nagy, világméretű IT céget vett alaposan szemügyre. A vizsgálatban azt elemezték, hogyan keresik a cégek a középutat az adattárolási igények és a környezetvédelem között, miközben összesen 2,5 milliárd embert kell kiszolgáljanak a weben. Az összesítést tekintve arra jutottak, hogy az Amazont és még egy-két céget kivéve a szektor jó irányba halad. Miközben az ágazat energiaigénye rohamos mértékben növekszik, most először éles váltásról és kiváló, 100 százalékban tiszta energiáról beszélnek, ami az Apple, a Google, a Facebook, a Box, a Rackspace és a Salesforce törekvéseinek köszönhető. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.