Hirdetés

Klón miatt perel az Apple



|

A Mac OS X csak Apple számítógépen futhat, a klónoknak nincs helye.

Hirdetés

A Psystar idén áprilisban ígérte vásárlóinak saját Mac számítógépeit. A gép 2.2 GHz-en futott volna, integrált GMA950 grafikus kártyával. A gyártó állítása szerint a készülék kompatibilis lett volna a Mac OS X 10.5-tel, sőt a gyártó ezt az operációs rendszert telepítette is volna. Jelenleg csekély információ áll rendelkezésre a perről, amelyet az Apple július 3.-án indított a Psystar ellen. Annyi bizonyos, hogy a vád szerint védjegy és szerzői jogsértésre apellál a felperes. Az Apple végfelhasználói szerződésében valóban szerepel egy kitétel miszerint "A felhasználó elfogadja, hogy nem telepíti és futtatja az Apple szoftvert semmilyen nem Apple márkájú gépen, valamint nem engedélyezi azt másnak."


0716apple.jpg
 

 

Nem a Psystar az első cég ami Mac-klón számítógépeket árul. Régebben, még 1995 környékén az Apple hivatalosan is engedélyezte néhány partnerének a hasonló gépek árusítását. A legnépszerűbb a Power Computing volt, de árult ilyen gépeket a Motorola, a Radius, a Daystar és az Umax is. Az újonnan visszatért Apple vezér, Steve Jobs azonban újszerű álláspontot hasngoztatott: szerinte ezek a klónok nemhogy szélesítenék az Apple felhasználóbázisát, ellenkezőleg, a cégtől vonnak el vásárlókat. A projektet tehát leállították, és azóta csak az Apple szállította a Mac gépeket - a per pedig továbbra is meghagyhatja a vállalatot ebben a gyakorlatban.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.