Hirdetés

Minden, amit tudni érdemes a mobilfizetésről, a készpénz utódjáról|

Az Apple Pay hatalmas lökést adhat a virtuális fizetési szolgáltatásoknak.

Hirdetés

Manapság attól lesz modern az életünk, hogy szinte minden területét okos eszközökkel turbózzuk fel, a régi dolgokat pedig virtuális formában visszük tovább. Az okostelefon amúgy is a kezünkhöz vagy a zsebünkhöz nőtt, ezért sok esetben valóban logikusnak tűnik, hogy mindent erről kezeljünk. De mi a helyzet a pénzzel, a fizetési szokásokkal? Még mindig csak egy fantasztikus koncepció az, hogy egy érintéssel vagy ujjlenyomattal fizetünk, vagy inkább a közeljövő valósága? 

Hirdetés

Talán nem okozunk túl nagy meglepetést, ha azt mondjuk, az utóbbi. Elvégre a piacon már eleve ott volt a Google Wallet, a Visa payWave, a MasterCard PayPass és az American Express ExpressPay. Szeptemberben az Apple is bemutatta a saját fizetési rendszerét, az Apple Payt. Azonban az Apple Payről valószínűleg egy hónap alatt is sokkal többen hallottak, mint a fenti riválisokról eddig valaha összesen. Nem véletlenül. A mobilfizetést úgy néz ki, az Apple emelheti a következő lépcsőfokra, hatalmas népszerűséget generálva a szolgáltatásának - még a bankok is odavannak érte

 

Ezt senki sem hordja szívesen magánál

 

Hogyan működik?

A virtuális fizetési rendszereknél nem a bankkártyánk számának a segítségével egyenlítjük ki a számlánkat, de még csak nem is olyan szolgáltatásokkal, mint mondjuk a PayPal. Sokkal inkább egy telefonnal, de élőben, fizikai helyszínen. 

A Google és az Apple mindehhez az NFC technológiát hívta segítségül. Ennek köszönhetően elegendő közel tartani az NFC-s terminálhoz a telefonunkat - vagy a kártyánkat -, az pedig máris levonja a vásárlás összegét a bankszámlánkról. 

 

Nem az Apple Pay volt az első...

 

A gyakorlatban kétféle szabvány létezik, az NFC és az ISO/IEC 14443. A jó hír az, hogy mindkettő egy gyenge rádiófrekvencián, 13,56 MHz-en keresztül kommunikál, és igazából együttműködik egymással a két eltérő rendszer. Ez azért örömteli, mert a kereskedőknél jelenlévő rendszereket nem kell teljes egészében kicserélni: ha az egyik szabványt kezeli, a másikkal sem lesz gond. 

A Google Wallet egyébként a jövőben azokon a helyeken is használható lesz, ahol az Apple Pay. A webóriás szolgáltatásánál szintén az appnak kell megadni a kártyaadatokat, onnantól kezdve pedig lehet fizetni a telefonnal is. 

 

Biztonságos?

Elsőre meglehetősen vadnak tűnik a pénzünket és a bankszámlánkat egy telefonra és nagy tech cégekre bízni. Azonban nem kell aggódnunk. Sem az Apple, sem a Google nem tárolja el a kártyáink adatait, a részletekről csak mi, a bankunk és a kereskedő tud, ahol éppen fizetünk. Ne felejtsük el persze azt sem, hogy a két nagy cég az iTunes és a Play áruházak miatt már eleve elképesztő mennyiségű banki adattal rendelkezik a felhasználóiról - és eddig soha nem volt biztonsági problémájuk ilyen téren. 

Mi a helyzet akkor, ha ellopják a telefont? Nos, fizetni nem tudnak vele, ugyanis az Apple Pay esetében szükség van az ujjlenyomatunkra is a fizetések engedélyezéséhez, a Google megoldása pedig PIN kódot kér. Na és az Apple Watch? Ott szintén PIN kódot kell megadni, majd óvintézkedésként az óra figyeli, hogy a tulajdonosa leveszi-e a kezéről. Minden egyes levétel után kéri a kódot, ellenkező esetben a fizetéseket nem engedélyezi. A kártyaadatokat szintén nem tudják kiszedni a készülékekből, az NFC-s lapkák ugyanis azokat titkosítva tárolják. 

 

... mégis ez lehet a mobilfizetés királya

 

Maga az elképzelés pedig bármennyire is meglepő, biztonságosabb a hagyományos módszereknél. Elvégre ahogy Amerikában nem, úgy hazánkban sem igazán kérik el sehol az igazolványunkat vagy az aláírásunkat a bankkártyánk mellé. 

Európába egyébként az Apple Pay leghamarabb 2015-ben jöhet, így egy darabig még várnunk kell az ujjlenyomattal és telefonnal való fizetésre a pénztáraknál. A PayPass-alapon működő bankkártyákból mindenesetre itthon is egyre több van, és mivel a használatuk sokszor gyors és egyszerű, ezért sokan szeretik is őket. Persze a fentebb említett biztonsági kockázatok itt is megvannak, elvégre 5000 forint alatt bárki kártyáját lehúzhatnánk a terminálon, és még a kód sem kell hozzá. Ehhez képest az Apple Pay nem csak kényelmesebb (vagy menőbb?) lesz, de biztonsági szempontból is előrelépés. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.