Hirdetés

A jövő könyvei



|

A nyomtatott sajtó kiváltására új megoldás született

Hirdetés

Ennek oka nem a technológiában keresendő, hanem inkább a felhasználók szokásaiban, akik egyelőre még nem tudják befogadni az e-papírt -- pedig a trend mindenképpen ez irányba mutat.

A Philips élen jár ennek a technológiának a kutatásában, és most egy olyan terméket jelentett be, amely kifejezetten e-könyv olvasására használatos. Az egyelőre még borsos árú, 649 eurót kóstáló iRex iLiad azonban többre is alkalmas, mint PDF-ek vagy XHTML és TXT állományok olvasásra. Ma már szinte minden számítástechnikai eszközben alapszolgáltatásnak számít az MP3 lejátszás, a Wi-Fi és az Ethernet csatoló, de helyet kap rajta az USB kapu és még egy kártyaolvasó is.

A gép 8,1 hüvelykes fekete-fehér, 1024×768-as felbontásra képes érintőképernyőt kapott, aminek köszönhetően akár jegyzettömbként is használhatjuk, de később még szótárfunkcióval is bővülhet. A készülék lelke a 400 megahertzes Marvell XScale processzor 64 megabájt memóriával kiegészítve, amihez még 224 megabájt tárkapacitás is járul. Az energiaellátásról természetesen újratölthető akkumulátor gondoskodik.

Valójában az iRex nem más, mint egy új formába öntött PDA, nagy érintőképernyővel szerelve. Bár az elgondolás jó, egy ideig biztosan nem fogjuk nyomtatott könyveinket iLiadra cserélni -- már csak az ára miatt sem. Az igazi áttörést és az e-papír elterjedését a hajlékony kijelzőktől várhatjuk inkább, amelyek várhatóan praktikusabbak lesznek, mint a Philips féle merev keretes iLiad.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.