Hirdetés

Biztonságos munkára fogható az Android



|

Hermetikusan elzárhatóvá váltak a személyes és céges adatok.

Hirdetés

Ugyan piaci részesedés tekintetében jelenleg az Android a világ első számú mobilos operációs rendszere, ám céges környezetben a platform eddig csak korlátozott mértékben tudott terjedni. Ennek fő oka, hogy a Google ajánlata a komoly felhasználói igények ellenére nem rendelkezett elfogadható színvonalú vállalati adatmenedzsment megoldással, a robotos mobilokon és táblagépeken nem voltak szigorúan elkülöníthetőek a személyes és céges adatok. A munkavállalók szeretnék mindenre a saját tulajdonú mobileszközeiket használni, hogy ne kelljen több mobilt magukkal cipelniük, a vállalatok pedig költségcsökkentési célból szeretnék is támogatni ezt az elképzelést.
 

Hirdetés


Ilyen esetekben eddig három dolog történhetett az Androidot futtató eszközökkel rendelkező munkavállalók esetében: egyrészt a cégek elzárkózhattak a bizalmas adatok nem megbízható mobileszközökről való elérésének lehetővé tételétől, másrészt szabályokat áthágva megengedhették a saját eszközök használatát, harmadrészt pedig megpróbálhattak harmadik féltől származó adatmenedzsment programokat telepíteni a munkavállalók eszközeire. Semelyik megoldás sem ideális, de végre-valahára megoldódott a probléma.


Android for Work

A Google még tavaly jelentette be az Androidhoz tervezett saját vállalati eszközkezelési megoldását, ám az Android for Work csak nemrég vált széles körben elérhetővé. A lényege, hogy a munkavállaló a megszokott módon használhatja a saját mobileszközét: levelezhet, cseveghet, fotózhat és a többi. Viszont ezzel párhuzamosan létezik az eszközén egy teljesen elszeparált felhasználói környezet is: ehhez adminisztrációs jelleggel csak a vállalat rendszergazdája férhet hozzá, csak ő telepíthet programokat, kezelheti a biztonságos tárolóban lévő információkat.


A Google megoldásának használatakor lényegében szimultán kettő felhasználó van bejelentkezve a telefonra vagy táblagépre, a céges alkalmazásokat egy aktatáskás ikon különbözteti meg a „személyes” alkalmazásoktól. Mint említettük, a magán és céges felhasználói környezetek teljes mértékben el vannak izolálva egymástól, azaz például egy vállalati e-mailben kapott linket csak a „vállalati” Chrome böngészőben lehet megnyitni. Az előtelepített Chrome böngészővel, vagy mellételepített valamelyik alternatív alkalmazással nem. A telefonon vagy táblagépen párhuzamosan létező két világ közt nem vándorolhatnak ide-oda az adatok.
 


Az Android for Work nem csak a cégek, hanem a munkavállalók számára is megnyugtató megoldást jelent. A vállalat rendszergazdája távolról csak a mobil céges felét kezelheti, nem képes hozzáférni a személyes részhez, azaz nem turkálhat például a fotóink közt. Nem szabhatja meg, hogy a munkavállaló általánosságban véve milyen alkalmazásokat telepíthet az eszközére.


Az Android for Work használatához minimum Android 4.x operációs rendszerre van szükség, Lollipop esetében már nem kell hozzá kliensprogramot sem telepíteni. A rendszergazdák dolgát megkönnyítendő a Google rögtön egy céges programboltot is elérhetővé tett a vállalatok számára, a Play for Work kínálatában csak megbízható alkalmazások találhatóak, amelyek közül nyugodtan mazsolázhatnak a rendszergazdák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.