Hirdetés

Felfutóban a mobil Wi-Fi merevlemezek



|

Mobil adattárak jönnek idén, új mobil mentőeszközöket mutattak be a CES-en.

Hirdetés

Komplikált helyzetben vannak a mobil eszközök tulajdonosai, ha lelkiismeretesen menteni szeretnék a készülékükön lévő adatokat, vagy akár ha túllépnének a szűkös beépített kapacitáson. Persze minden megoldható, kábellel PC-hez csatlakoztatva, de mi van, ha valaki csak mobil eszközökkel szeretné megoldani a kérdést, klasszikus számítógép használata nélkül? A legkisebb merevlemezek is túlzottan megnövelnék egy okostelefon méretét és tömegét, a 2,5 és 3,5 hüvelykes SATA meghajtók pedig végképp szóba sem jöhetnek – hacsak nem Wi-Fi-n keresztül. És itt most nem arra gondolunk, hogy veszünk egy Wi-Fi routert, NAS-t és meghajtókat, majd egy hagyományos otthoni hálózattal biztosítjuk az infrastruktúrát. (Persze ezt is megtehetnénk, de a mobil felhasználók számára lassan egyáltalán nem cél a számítógép vásárlás és sokan az internetet is csak mobilról veszik igénybe.)

A Seagate is rákattant a témára és kezes céleszközökkel kedveskedik a mobilosoknak, két új modellt mutatott meg a CES-en. Nem csak otthon, az íróasztal mellett, de úton útfélen segít a mobilok korlátos kapacitásán a Seagate Wireless Plus. A kis meghajtó vagy másfél év késéssel követi az úgy tűnik kissé korán piacra dobott Seagate GoFlex Satellite elődöt, az azóta erősen meghízott okostelefon és táblagép piacra alapozva vélhetően sikerre lesz ítélve. Tíz órás akkumulátor üzemidővel dicsekedhet a merevlemez területet Wi-Fi hotspotként felkínáló meghajtó, mely DLNA és AirPlay kompatibilis, alkalmazások rendelkezésre állnak hozzá Android, iOS és Kindle Fire vonalon is. Persze nem csak mobil eszközökkel, hanem PC-vel és okostévével is használható.

Seagate Wireless Plus
Seagate Wireless Plus

Hagyományosabb, PC-s és Mac-es felhasználásra gondoltak a Seagate Central tervezői. A Seagate Central szintén egy Wi-Fi háttértár, ám nem akkumulátoros és méretesebb is, viszont lapos kialakításával jól elhelyezhető a nappaliban. 2, 3 és 4 TB-os változatban szerezhető majd be márciustól, rendre 190, 320 és 260 dolláros áron.

Nem egy cég gondolt már erre a problémára, a 2012-ben megjelent Transcend StoreJet Cloud még egy kicsit a hagyományos megjelenéssel párosította a Wi-Fi és mobil HDD technológiákat. USB 2.0 csatlakozással is ellátták a gyorsabb hozzáférés érdekében, persze mobil alkalmazásokkal böngészhetjük egyszerűen a tartalmát. Ebben a témakörben az egyik legnagyobb figyelmet magára vont megoldás a Kingston Wi-Drive lehet, mely 16, 32 és 64 GB-os változata után már 128 GB-os kapacitással elérhető és elsősorban médiaállományok mentésére és hordozására alkalmas.

Wi-Drive
Wi-Drive

Az egyik legkorábbi megoldást a Panasonic kínálta ezen a területen. DY-PS10 nevű készülékét még 2011-ben hozta forgalomba Japánban, hogy lehetőséget biztosítson a Diga videorekorderekkel készült felvételek visszajátszására okostelefonon, laptopon. A szokásos alap formátumokat (MPEG-4 video, MP3, JPEG) támogatja, kapacitása SD/SDHC/SDXC kártyával biztosítható. Merevlemezt nem tartalmaz, mivel a modern Diga videofelvevőkből könnyen átemelhető bele az SD kártya, így magunkkal vihetjük a felvételeket. A készülék 10 órán át képes Wi-Fi hozzáférési pontként szolgálni.

Panasonic DY-PS10
Panasonic DY-PS10
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.