Hirdetés

Hogy működik a vezeték nélküli töltés?|

Sokan mágiaként tekintenek rá, pedig valójában elég egyszerű a folyamat.

Hirdetés

Egyre több Androidos készülék használja manapság a Qi töltést, és bár a technológia egyáltalán nem új, sokan csak most találkoznak vele. Elektromos borotvák és fogkefék már évekkel ezelőtt is hasonló megoldásokkal töltötték a saját akkumulátorukat. A különbség csupán annyi, hogy mára odáig fejlődött a technológia, hogy ezt okostelefonokban is tudjuk effektíven alkalmazni.

Hirdetés

Mi is az a vezeték nélküli töltés?

A név egy kicsit megtévesztő, hiszen vezetékre azért nyilvánvalóan szükség van, csak most nem a telefonhoz, hanem a töltőállomáshoz csatlakoztatjuk azt, így a készüléket nem kell összedugnunk semmivel. Hogy a töltőállomás szerepét mi tölti be, az már teljesen lényegtelen, bármilyen formában és méretben találkozhatunk vele, legyen az egy műszerfal vagy akár egy IKEA-s lámpa.  Csak meg kell találunk a megfelelő pontot. Ez a töltési módszer közel sem tartozik a leggyorsabbak közé, az egyszerű használat azonban kiemeli a többi lehetőség közül, hiszen míg a töltőre valószínűleg gyakran elfelejtjük feldugni a telefont, vagy csak nincs kedvünk ezzel foglalkozni, addig egy, az asztalunkon lévő töltőállomáson tartani a telefont egyáltalán nem megerőltető.

 

 

Hogyan működik?

Bár rengeteg érdekes technikai részletet lehetne előszedni, akik ezekkel tisztában vannak, azoknak valószínűleg nem is kell elmagyarázni a módszer működését, így most szorítkozzunk az alapokra, hogy a cikk hátralévő részének megértéséhez ne kelljen villamosmérnöki diploma. Ezek az eszközök elektromágneses teret használnak az akkumulátor töltéséhez, amely két oldalról valósul meg. A töltőállomás egy vagy több tekercs segítségével elektromágneses teret generál, amelyet a készülékben lévő tekercs úgy alakít át, hogy azzal tölteni lehessen az akkumulátort. A folyamat pontos leírása persze ennél jóval összetettebb, de a jelenséget a transzformátorral egy időben dokumentálták. A módszert régóta használják olyan helyeket, ahol el kell szigetelni a töltéshez használt csatlakozókat (a már korábban említett fogkefe vagy borotva a víz miatt épp ilyen.)

 

 

Az átalakítás során természetesen képződik némi felesleges hő, éppen ezért nem a leggyorsabb és legeffektívebb módja a töltésnek, hiszen ahhoz, hogy ne főzzük meg a telefont, csak alacsonyabb hatásfokkal üzemeltethetjük a töltőt. Bár az új eljárásoknak és alapanyagoknak köszönhetően a gyártók képesek egyre magasabb frekvenciát és egyre vékonyabb tekercseket használni, az eljárás még mindig drágább és lassabb, mint a normál módszerek.

 

 

Qi vs Powermat

Bár a legtöbben a Qi töltést azonosítják a vezeték nélküli töltéssel, a helyzet az, hogy több különböző módszer is létezik. Az egyik fontos piaci szereplő a Powermat, akik hasonló elven, de teljesen más szabványokat használva fejlesztik a saját technológiájukat. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az AT&T és a Starbucks is, így az Egyesült Államokban már a kávézókban is vannak kihelyezett  töltőállomások, sőt, hamarosan a General Motors autóiba is bekerül a megoldást.

 

 

Bár elektronikailag nagyon hasonló a két folyamat, az eltérő szabványok miatt sajnos nem kompatibilisek egymással, így a  küldött és fogadott jelek miatt sajnos nem jön létre a töltés. Emiatt fontos, hogy mielőtt bármilyen kiegészítőt vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy azok összepasszolnak. Ez alól kivétel a Samsung Galaxy S6 és S6 Edge, amelyek Qi és Powermat technológiával is működnek.

 

 

Érdemes váltani?

Most, hogy már vannak működő és elterjedt szabványok (elsősorban a Qi), fontos látni, hogy a töltők és a telefonok teljesen kompatibilisek egymással, így mindegy, hogy egy utángyártott kínai töltőállomást vagy egy nagy gyártó padját vesszük-e meg, az minden jövőbeli készülékünkkel kompatibilis lesz. Tegyük emellé a kényelmi faktort: ezt laikusként talán elképzelni sem lehet, mert amíg az embert nem veszi körbe 3-4 ilyen töltő, fogalma sincs, mennyire megváltoznak a napjai. Képzeljük el, hogy van egy az asztalunkon, egy a kocsiban, egy az éjjeli szekrényen, és esetleg még egy a nappaliban is. Ez azt jelenti, hogy amikor nincs épp a kezünkben a telefon, gyakorlatilag folyamatosan töltőn van anélkül, hogy bármilyen extra folyamatra lennénk kényszerítve. 

Persze meg kell vásárolni ezeket a töltőállomásokat, de ma már egyáltalán nem drágák, gyakorlatilag annyiba kerülnek, mint egy minőségi kábeles töltő. Emellet minél több eszköz áll majd át erre a módszerre, annál effektívebben használjuk majd a saját töltőállomásainkat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.