Hirdetés

Jön az etikus, otthon szerelhető mobiltelefon



|

A Fairphone 2 egy modulokból összeállítható, házilag is könnyen javítható okostelefon lesz.

Hirdetés

Az első Fairphone még nem rengette meg alapjaiban az ipart a maga 60 000 eladott példányával, az ötlet azonban már akkor is figyelemre méltó volt. A hollandok ezúttal jóval magasabbra tették a mércét, a moduláris, hat különféle elemből összeállítható mobiltelefonnak csak egyik lényeges része a személyre szabhatóság. Az új koncepció szerint fontos lesz, hogy a felhasználó otthon, egyetlen csavarhúzó segítségével is cserélhesse az esetlegesen meghibásodó alkatrészeket, vagy fejleszthessen jobbra.

Hirdetés

A napokban Londonban tartott sajtótájékoztatón nem győzték hangsúlyozni, hogy a Fairphone 2 minden szempontból megfelel a fair-trade szellemiségnek. Az alkatrészek magas arányban újrahasznosíthatóak lesznek, ezzel is csökkentve az e-hulladék mennyiségét a későbbiekben. Az "etikus" mobiltelefon lényege, hogy a felhasználó pontosan ismerje annak életútját a nyersanyagoktól kezdve egészen a készterméket összeszerelő emberekig.

Az ötlet természetesen megsüvegelendő, ráadásul jelen állás szerint abszolút kellemes hardverelemekre számíthatunk. 2,3GHz-es Snapdragon 801 processzor, 2 GB RAM, microSD-vel bővíthető 32 GB tárhely, 1080p-s Gorilla Glass kijelző - panasz egyedül a 8 MP-es hátlapi kamera és az NFC hiánya kapcsán merülhet fel. Az novemberre várható, 525 eurós Fairphone 2 készlet megvásárlásával pedig a kínai gyári munkásokat és a ghánai e-hulladék újrahasznosítási programokat is támogatod egy szerényebb összeggel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.