Hirdetés

Közösbe dobja LTE-hálózatát a Telekom és Telenor|

Jól járnak a fogyasztók a hazánkban példa nélküli együttműködéssel.

Hirdetés

A magyar mobilpiacon ritkán történnek nagy horderejű változások, épen ezért is hatott rendkívül üdítően a Telekom és Telenor tegnapi bejelentése. Valószínűleg számos Olvasónk hallott róla, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbbi frekvenciapályázatán mindkét vállalat nyert magának 4G mobilhálózat üzemeltetésére felhasználható blokkokat, konkrétan a 790-862 MHz-es sávban. Szokás szerint ez senki sem lepett meg, érthető okokból mindkét cég növelni kívánja az LTE szolgáltatásainak sebességét és lefedettségét.
 

Hirdetés


Mehet a közösbe

Arra viszont senki sem számított, hogy a két vállalat hazánkban eddig példa nélküli együttműködésre lép egymással. Tavaly december közepén a felek azzal fordultak az NMHH-hoz, hogy haszonbérleti szerződés keretében hozzá kívánnak férni a másik infrastruktúrájához, lényegében össze kívánják kapcsolni a negyedik generációs hálózataikat. A frekvenciatender elnyerésekor mindkét cég kötelező vállalásokat tett a kiírt frekvenciák használata kapcsán, így a hatóságnak meg kellett vizsgálnia, hogy ezek a vállalások betarthatóak-e a váratlan manőver ellenére. Az NMHH tegnap áldását adta a frigyre.


Miről is van szó? A Telekom és Telenor megállapodtak, hogy 2029-ig hozzáférést nyújtanak egymás LTE adótornyaihoz, ezzel alaposan kibővítve mindkét cég 4G-s lefedettségét. Ahol a Telekomnak nincs megfelelő hálózata, ott az ügyfeleik a Telenor adótornyain keresztül kapcsolódnak majd LTE-hálózatra, ugyanez természetesen fordított esetben is igaz. Kizárólag Budapest marad ki a kooperációból, a megállapodás az ország összes többi területére vonatkozik.
 


A vállalatok szerint az együttműködésnek köszönhetően szélesebb körben elérhető, továbbá gyorsabb LTE-szolgáltatást tudnak majd nyújtani az ügyfeleik számára, mintha a megszokott módon megint csak a saját infrastruktúrájukat fejlesztenék. Hálózati bővítések egyébként lesznek bőven, mindkét fél 800-800 bázisállomást fog építeni: a Telenor a Dunántúlon, míg a Telekom az ország többi részén kíván új hálózati eszközöket beüzemelni. Ezek a hálózati elemek 2015 végéig mind szolgálatba állnak, így mindkét vállalat túlteljesíti majd az országos 4G lefedettségre vonatkozó előzetes becsléseit: az év végére a Telekom esetében 97 százalék, míg a Telenor esetében 95 százalék lesz az érték.


Egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor fog megtörténni az adótornyok összekapcsolása, valószínűleg még senki sem tud pontos dátumot mondani. Az egész együttműködésből az ügyfelek csak annyit fognak majd észrevenni, hogy javul a szolgáltatójuk 4G-s lefedettsége. Az együttműködés elméletben 8 millió előfizetőt érint, de a gyakorlatban jelenleg csak egy részük rendelkezik LTE-képes eszközzel.


Vizsgálódik a GVH

Az együttműködés természetesen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) érdeklődését is felkeltette, a hatóság versenyfelügyeleti eljárást indít a mobilszolgáltatók ellen. A körülményeket tekintve ez szabványos protokollnak mondható, azaz a vizsgálat nem jelenti azt, hogy bármivel is vádolnák a mobilszolgáltatókat.


(Forrás: Telekom/Telenor, GVH | Nyitókép: Carl Lender)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.