Hirdetés

Lassan 20 éves a hazai GSM szolgáltatás|

A Telekom előfizetői eddig 155 ezer évnyi kimenő beszélgetést folytattak.

Hirdetés

Az elkövetkező napokban jeles évfordulóhoz fogunk érkezni, ugyanis 2014. március 31-ével lesz immáron 20 éve, hogy a Westel 900 és Pannon GSM szolgáltatók elindították Magyarországon a 900 megahertzes GSM-hálózaton keresztül történő kommunikációt. A komplett hazai „mobiltelefónia” története 1990. október 15-én kezdődött, mikor a Westel megkezdte – Közép-Európában elsőként – az analóg vezeték nélküli telefonszolgáltatás nyújtását.
 

Hirdetés


A mostani 20 éves évfordulóra a Telekom hívta fel a figyelmet, a vállalat sajtóközleménye alapján az elmúlt két évtizedben az ügyfelei kimenő irányban 81,6 milliárd percet beszélgettek, amely 1,36 milliárd órát, avagy – emberileg nem sokkal értelmezhetőbb módon – 155 ezer évet jelent. Ezen túlmenően a kliensek időközben elröptettek körülbelül 9 milliárd darab rövid szöveges üzenetet is.


„A már digitális alapokon nyugvó GSM rendszernek számos előnye volt az analóg NMT 450-hez képest, ilyen például a jobb minőségű beszédkódolás, a lényegesen nagyobb hálózati kapacitás és a páneurópai, majd világméretű nemzetközi roaming lehetősége. A mobiltelefon szolgáltatás bevezetésekor kizárólag táska méretben elérhető, 4 kilogramm súlyú mobiltelefonokat ebben az időszakban felváltották az első kisebb méretű, már zsebben is elférő mobilok.


A GSM rendszereken, így a legnagyobb mobilszolgáltatónak az Ericsson által szállított hálózatában is, kezdetben még csak hangalapú szolgáltatásokat és rövid szöveges üzenet szolgáltatást (SMS) lehetett nyújtani, a csomagkapcsolt adatszolgáltatások – a rádiós adatátviteli technológia fejlődésével – csak az ezredforduló után indultak diadalútjukra.


2001-ben a mobilinternettel elérhető sebesség 9,6 kbps volt. A Telekom 4G hálózatán ennél jelenleg 6250-szer gyorsabb adatletöltési sebességet lehet elérni, akár okostelefonon is. Egy sztenderd méretű DVD filmet az akkori technológiával 45 nap alatt lehetett volna letölteni, ma ez 10 percet vesz igénybe” – olvasható a Telekom sajtóközleményében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.