Hirdetés

LG Optimus 7 teszt: a hetes bűvöletében



|

A koreai gyártóval karöltve indult útjára a Windows Phone 7, mi pedig ott voltunk a rajtnál.

Hirdetés

Relatíve kevés gyártó (Samsung, HTC, Dell) társult a Microsofttal az LG-n kívül, és az első körben csak a két koreai gyártó készülékei lesznek kaphatók Magyarországon. Jelentős eseménynek számít a Windows Mobile felélesztése és vérátömlesztése, és nem csak azért, mert a Microsoftra akkor is figyelünk, ha éppen csak megmozdul. Hanem azért is, mert a WP7 bevezetését egy látványos és kínos bukás előzte meg a Kin készülékekkel, ami miatt nem sok jót jósoltunk a Windows Mobile reneszánsznak. Azok a hardverek eltűntek a süllyesztőben, de a rendszer maga szerencsére tovább élt, és mára teljes mellszélességgel hirdeti: a Microsoft visszatárt a mobilok közé!

 

 

Ezt a feliratot mostantól egyre többet fogjuk látni(a képekre kattintva galéria nyílik)

 

Optimus Prime

 

Minden eddigieknél különlegesebb együttműködésnek lehetünk tanúi, amikor az LG, a Samsung és a többiek összeállnak a Microsofttal. A WP7 ugyanis nem egyszerűen egy rendszer, hanem egy stratégiailag rendkívül fontos termék, ami arra hivatott, hogy az MS megítélését mobilos területen helyreállítsa. Persze feltehetjük a kérdést: van erre szükség? Hiszen a Windows Mobile rendszerek a maguk idejében, vagy akár egy HTC HD2 testében helytálltak, nagy a rajongótábor, a mai napig sokan nyúzzák őket és teszik ezt leginkább a rengeteg szoftver és jó testreszabhatóság miatt. A Microsoft mérlegelt és úgy döntött, hogy fel kell nőni a többiekhez, divatos, trendi, dizájnos felületet kell létrehozni, még a régi rajongótábor feláldozásának árán is. Komoly, rizikós döntés, az elkövetkező pár hónap eldönti, mennyire gondolkodtak jól Ballmerék.

 

 

A hangerőgomb nagyon vékony, nehezen kezelhető

 

Az LG korában is kacérkodott a Windows-zal, bár azt nem mondhatnánk, hogy futószalagon gyártotta volna ezeket a mobilokat. Nálunk az egyetlen ilyen darab, a KS20 járt, ezen kívül számottevő próbálkozás nem akadt. Nagyot fordult azóta a világ, hiszen a WM korábban leginkább az üzleti felhasználóknak szólt, a WP7 szerepe pedig egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Az Optimus 7-et elnézve (szigorúan bekapcsolás előtt) inkább az öltönyös, nyakkendős felhasználó tábor jut eszünkbe, mintsem a koptatott farmer és a félrecsapott baseball sapka. A telefon szemből a gyári sajtófotókon inkább szürkének, a valóságban viszont feketének tűnik. Nagy, súlyos, tiszteletet parancsoló darab, ami nem kérkedik szinte semmiféle dizájnolt, külső jegyekkel. A nagyméretű 3,8 colos kijelző felett a távolság- és fényérzékelő található, elülső kamera nincs.

 

 

Elegáns, fém hátlap feltűnő WP7 felirattal

 

Persze itt az LG nagy varázslatokat nem is vihetett volna végre, mivel a WP7 nemcsak a belső erőforrásokat, hanem a kezelőszerveket is meghatározza. Ennek megfelelően minden Windows Phone 7-es (az Optimus 7 sem kivétel) készüléken a következő gombok és csatlakozók találhatók: alul középen (egy Windows logós) home gomb, jobbra a keresés, balra a visszalépés. Jobbra a microUSB csatlakozó, alatta a dedikált kameragomb, balra a hangerőállító, felül a 3,5 mm-es jack, mellette pedig a ki-, bekapcsoló gomb. Utóbbi ergonómiailag nem sikerült túl jól, mivel túl kicsi, a készülékház felső részének előre felé való lejtése miatt pedig elsőre mindig nehéz a mutatóujj hegyével pontosan eltalálni.

 

A hátlap az Optimus 7 legkellemesebb része, hiszen a világosszürke, szálcsiszolt fém látványa a szemnek, hűvös tapintása a kéznek jelent felüdülést. Felül az 5 megapixeles, HD videókat rögzítő kamera kör alakú panelba való elhelyezése is elegánsra sikerült. A Windows Phone felirat (ez is kötelező elem) alatt pattintható fel a hátlap, ami alatt az 1500 mAh-s akkumulátor foglal helyet, amit a SIM-cseréhez mindenképpen el kell távolítani. A szokásos microSD kártyát nem érdemes keresni, hiszen az Optimus 7 16 gigabájtos belső tárkapacitása nem bővíthető. Ez utóbbit a Microsoft, vagy maga a rendszer nem akadályozza meg, ezzel kapcsolatban a gyártók döntenek.

 

 

Egy újabb hetes

 

A Windows Phone 7 felépítéséről, szellemiségéről sokat hallottunk korábban, így ismerősként köszöntöttük a nyitóképernyőn helyet foglaló színes négyzeteket és téglalapokat. Az első két napban nehezen teltünk be a menü folyamatos, látványos, könnyed mozgásával, animált váltásai mindig tartogattak meglepetéseket, főleg azt a vaskosat, mely szerint láthatólag tökéletes optimalizációt hajtottak végre a Microsoft szakemberei abban a két évben, amit a fejlesztésre fordítottak. A képernyő felállt a legfelső dobogóra az iPhone mellé, hiszen a menü és kijelző érzékenységét, reakcióidejét tekintve csak az Apple van a piacon, aki hasonlót képes előállítani. Az animációk okozta varázs azonban hamarosan elmúlt, és pár napon belül kissé frusztrálóvá vált állandó jelenlétük, hiszen az önmagukat kicsomagoló, legyezőként bezáruló, el- és feltűnő panelek, menüelemek pár pillanatot mindig ellopnak az embertől és szívesen vettük volna, ha azonnal megjelenik az, amit éppen akarunk. Sajnos az animációk nem kapcsolhatók ki, pedig ennek érdekében többször is áttúrtuk a beállításokat.

 

 

Igényes, átgondolt és nagyon gyors: a WP7 nyitóképernyőjének jellemzői

 

A nyitóképernyő csak és kizárólag függőlegesen görgethető, az ott sorakozó tile-ok (csempék) szabadon áthelyezhető, vagy akár el is tüntethetők. Egy kis jobbra mutató nyíl jelzi, hogy vízszintesen van még valami érdekes, így odagörgetve a képernyőt az alkalmazáslistában találjuk magunkat. Ha bármelyiket a nyitóképernyőn szeretnénk látni, akkor hosszan tartó megnyomásukkal könnyedén áttehetjük. A nyitóoldalon a képernyő felső csíkját megnyomva megjelenik pár fontos információ még, ami a használt hálózattal, az aktív WiFi-vel, Bluetooth-szal, vagy éppen akku töltöttséggel függ össze. Innen egyik kezelését sem kezdhetjük meg, itt minden csak információul szolgál.

 

Nem kapunk hardveres némító gombot, a csengetés hangerejét a hangerőállítóval szabályozhatjuk, ami rengeteg (egészen pontosan 30) fokozatban állítható. Miközben ezzel foglalkozunk, a jobb felső sarokban egy gombnyomással válthatunk vibra üzemmódra is, amit elfogadhatunk akár a némításnak is. Nekünk nagyon hiányzott egy külső LED, amely figyelmezteti használóját, hogy SMS-, email érkezett, vagy nem fogadott hívásunk van. A telefon inaktív kijelzővel teljesen „néma", így feltétlenül hozzá kell nyúlnunk, hogy megtudjuk, lemaradtunk-e valamiről.

 

Nézzék meg a készülékről és a rendszerről készített videónkat is

 

Élményszámba megy, ahogy a csempék élnek, mozognak: a telefon használatbavételekor megadhatjuk Facebook, vagy Live fiókunkat (akár mindkettőt), így létrejön egy Me (Én) elnevezésű csempe, ahol a beállított fotónk jelenik meg felváltva azzal, amit a közösségi oldalakon, vagy akár a Live Messengeren legutóbb státuszüzenetként megosztottunk. A Me menüpontot megérintése után listázva megnézhetünk mindent, amit az elmúlt időszakban megosztottunk ismerőseinkkel, legyen az fotó, hivatkozás, vagy éppen egy videó. Ugyanitt szólhatunk a többiekhez, mégpedig úgy, hogy amit mondunk az minden fiók megfelelő felületén megjelenik. Hasonlóan látványos csempe a People (névjegyzék) elnevezésű is: itt a Facebook ismerőseink fotói villannak fel teljesen véletlenszerűen. Ebből következi, hogy a névjegyzékünkben ők is megjelennek, mellettük azokkal, akiket PC-nkről, vagy éppen Google címtárunkból töltöttünk fel.

 

Gmail kompatibilis

 

Kifejezetten örültünk annak, hogy a Microsoft ennyire figyelt arra, hogy a Gmail felhasználók is elégedettek legyenek a WP7-es készülékükkel. A rendszer támogatja az Outlook, Exchange, Yahoo Mail, Gmail és tulajdonképpen minden POP3, IMAP szabványt használó email szolgáltatást. Ez önmagában nem annyira különleges persze, inkább annak fényében, hogy mégiscsak egy Windows alapú készülékről van szó. A Gmail sajnos azonban elveszti legfontosabb jellemzőjét, mivel az emailek nem a tárgy köré szerveződve, hanem egyenként landolnak a telefonon. A nyitóképernyőn az adott csempén mindig egy-egy szám jelzi, ha SMS-t, mailt kaptunk.

 

 

Mindenhol igényes, kidolgozott menüelemek fogadnak

 

A WP7 logikája szerint a nyitóképernyőn és az alkalmazások listáján kívül egyéb menüt nem kapunk, ehelyett a különböző tematikájú csomópontokban (hub) nézelődhetünk. A People nevűben a kontaktjainkat rendezhetjük: amennyiben ugyanaz a személy több forrásból is szerepel, akkor azokat a link parancs segítségével egyesíthetjük. Jobbra lapozva tárulnak fel a hub további lehetőségei, itt kapott helyet maga a Facebook is, ami nem külön alkalmazásként, hanem a rendszer teljes jogú, beágyazott részeként szerepel. A Pictures, vagy képek hub ugyanezt a észrevehetetlen de mégis nagyon hasznos összefésülést adja. A kamerával készített, és az előre telepített fotók mellett ugyanis a galériában megnézhetjük azokat a felvételeket is, amelyeket feltöltöttünk a Facebookra. Sőt, a rendszer külön kezeli az üzenő falra feltöltött képeket (kommentekkel, lájkolásokkal együtt), azokat, amelyeket mobillal juttatunk el az ismerősöknek, illetve minden egyes galériát, amit létrehoztunk a Facebook profilunk alatt.

 

 

A Facebook üzenőfal tökéletesen illeszkedik a rendszer képébe

 

Mivel a készülék cikkünk megjelenésének napján kerül kereskedelmi forgalomba, így a rövid tesztidőszak alatt több funkciót nem tudunk kipróbálni. A Marketplace, illetve az Office hub is csak korlátokkal volt elérhető, és az Xbox Live szekcióba sem tudunk új, teljes regisztrációt létrehozni, hiszen hazánkban majd csak később indul el a rendszer. Ennek ellenére az alkalmazások köré épített világ, a grafikai megjelenítés minden szempontból felnőtt a konkurens platformokhoz. A Microsoft információ szerint 21-étől 1000 prémium, vagyis a legismertebb, legtöbbet használt alkalmazás lesz letölthető, ami szép szám, de még mindig kérdés, hogy számuk milyen ütemben nő majd. Az appok között keresés, a letöltési, telepítési metódus egyszerű, és a WP7 előnyeként fogható fel, hogy elsőre könnyen átlátható minden, nem bonyolították túl a fejlesztők.

 

 

Ennyire jó?

 

Semmi sem tökéletes, így a WP7 sem az, sőt, messze nem az. Persze hozzáállás kérdése, hogy ki, mit tekint hiányosságnak, vagy hátránynak. A testre szabhatóságot például el lehet felejteni, ugyanis a MS minden egyénieskedést kizárt. Arra persze van lehetőség, hogy a háttér világos vagy sötét legyen, illetve a csempék színeit is az előre megadott, kb. 8 színre átállíthatjuk, de egyedi háttér használata már nem lehetséges. Ez azt is jelenti, hogy bármelyik gyártótól is vásároljuk meg a WP7-es készülékünket, az ugyanúgy fog kinézni, hiszen a gyártók sem készíthetnek egyedi felületeket, ergo a HTC féle Sense létrejötte itt fel sem merülhet.

 

 

Virtuális QWERTY készenlétben

 

Hiányoltuk a gyorsgombokat, a mini alkalmazásokat, minden olyasmit, amitől hatékonyabban, gyorsabban érhetünk el bizonyos funkciókat. Az alkalmazások persze egy-egy csempe formájában kitehetők a nyitóképernyőre, de a Bluetooth bekapcsolásához feltétlenül végig kell nyomogatni a menüt addig, míg el nem jutunk a megfelelő helyre. A szövegbevitellel nincs különösebb gond, hosszú ű és ő nincs, bár nem hisszük, hogy ez bárkinek komoly gondot okozna. A virtuális QWERTY-k jól használhatók, de érzésünk szerint az Optimus 7 kijelzője túlontúl érzékeny, egy aprócska érintés elég hozzá, hogy egyszerre 5, nem kívánt karakter begépeljünk.

 

Ez az érzékenység viszont jól jön a böngészés közben: az Internet Explorer (az IE 8 képezi az alapokat) nagyjából hozza az elvárt szintet, gyors, szépen tördeli az oldalakat, a kétujjas zoom példaszerűen működik. Egyelőre nincs Flash támogatás, ami egy ilyen erejű készüléknél elvárható lenne. A Microsoft az Apple-el ellentétben tervezi a Flash bevezetését a WP7-re, de az időpontról csak annyit tudunk, hogy hamarosan. A jegyzőkönyv kedvéért állapítsuk meg, hogy nincs multitasking, copy/paste (másolás/beillesztés) funkció, illetve tethering, ami lehetővé teszi a mobil netkapcsolatának megosztását más eszközök számára. Ironikus, de ezek nagyjából azok a kritikák, amelyek az iPhone-okat is érték elég sokáig. Steve Jobs a negyedik iPhone-nal nagyjából minden hiányosságot pótolt, a Microsoftnak viszont most kell majd ezeknek nekikezdeni.

 

 

A képernyőzár feloldása előtt: a színek szinte lemásznak róla

 

A fentieknél jóval komolyabb aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy a fájlkezelést, másolást kizárólag a MS szoftverével, a Zune használatával végezhetjük, vagyis szimplán adathordozóként nem lehet használni egy WP7-es készüléket. Sajnos a Zune aktuális verzióját többszöri nekifutásra sem sikerült egy XP-s gépre telepíteni, így az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat egy későbbi tesztben osztjuk meg olvasóinkkal. (Időközben befutott a Samsung Omnia 7, amelyen várhatóan minden WP7 alkalmazást ki tudunk próbálni - a szerk.). E a gikszer miatt az elkészült fotókat sem tudtuk egy nagyobb monitoron megnézni, és sajnos a Bluetooth-os átküldés sem jöhetett szóba, hiszen a WP7 azt sem támogatja.

 

Erősségek, gyengeségek, lehetőségek, korlátok

 

A Windows Phone 7 mert más lenni és ez jól áll neki. Azonnal látszik, hogy a Microsoft rendszeréről van szó, összetéveszthetetlen, izgalmas, érdekes, újszerű. Rengeteg apró grafikai finomság fedezhető fel a rendszerben: míg valami szinkronizál, vagy töltődik, akkor ezt apró, balról jobbra közlekedő pöttyök jelzik. Az adott képernyőhöz tartozó parancsokból elsőre csak a finoman megrajzolt ikonok látszanak, az elnevezéshez fel kell őket nyitni. Furcsa, de mégis szembeötlő a vékony vonalú menünevek, amelyek esetenként felül egyszerűen kilógnak a képernyőből. Mégsem esik szét az egész, egységes képet alkot, járjunk a legérdektelenebb menü legalsó traktusában.

 

 

A Gmail fiók leveleit nem subject szerint rendezi, de így is használható

 

Komoly vonzerő lehet még a teljes Office, illetve Xbox Live funkcionalitás, meglepődnénk, ha tudnánk, mennyien ragaszkodnak a mai napig az Outlook alapú levelezéshez, a vállalatok céges megoldásairól nem is beszélve, amelyek nagy százaléka a Microsoft termékein alapulnak.

 

A legnagyobb gyengeség a Microsoft felfogásából ered: a WP7 csak az új alkalmazásokat szereti, aki évek óta a Windows Mobile szoftverein él, az továbbra is ott marad. Mivel az utóbbi időben a mobilos alkalmazások kulcsfontosságú elemei egy-egy platform sikerének, ezt most is döntő tényező lesz. Nehéz megállapítani, hogy mely célcsoportot kereste ki magának a Microsoft. A hardveres követelmények miatt a WP7-es készülékek a magasabb árkategóriába tartoznak majd, így a fiatalokat, illetve a kispénzűeket szükségszerűen elvethetjük. Itt jön képbe a szolgáltatók szerepe, vagyis az, hogy mennyire tudják lenyomni egy-egy speciális ajánlattal az árakat, és teszik vonzóvá a váltást egy WP7-es készülék miatt.

 

 

A kereső mindig az adott menünek megfelelő elemek közt keres

 

A legérdekesebb korlát azonban mégis az, hogy a Microsoft akarva, akaratlanul uniformizálta a WP7-es készülékeket. Mivel nagyjából minden telefon ugyanazzal a tudással fog rendelkezni, legfeljebb a formába lehet változtatni, ezen belül is abban, hogy lesz-e fizikai billentyűzet, vagy sem. A vásárlók nem LG-t, Samsungot, HTC-t vesznek majd, hanem Windows Phone 7-et valamilyen telefonnal. A helyzet kicsit hasonlít az iPhone-éhoz azzal a csavarral, hogy a rendszer ugyanaz, és állandó, csak éppen több hardveren elérhető.

 

A Kin készülékek bukásakor senki nem gondolta volna, hogy a Microsoft képes lesz felállni a pofon után és továbbra is hisz majd abban, amit kitalált. Mégis megtette, a bemutatkozás jól sikerült, és a vállalat kapacitásait, pénzügyi lehetőségeit ismerve nagyban fogadhatunk rá: Ballmerék mindent megtesznek azért, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle. A többieknek egyelőre nem kell félniük, de szemük sarkából azért nem árt figyelni erre a hetesre.

 

LG Optimus 7 (E900)

 

Ár: a beharangozás ellenére a Vodafone oldalán még nem vásárolható meg a készülék, így az ára sem ismert.

Előny: stílusos Windows Phone 7; remek érzékenységű kijelző; erős akku; Xbox Live és Office

Hátrány: nincs Flash; nincs Bluetooth fájlküldés; hiányzó copy/paste és multitasking; csak a Zune szoftverrel férhetünk hozzá a fotókhoz, videókhoz; közepes kamera

 

Teljesítmény: 4,5/5
Felszereltség: 4/5
Ár/érték arány: n.a.

 

 

 

Az alsó rész kissé bumfordira sikerült, ezzel együtt viszont nagyon jó a fogása is

 

Termékjellemzők:

 

Méretek: 125 x 59,8 x 11,5 mm
Kapacitív érintőképernyő, 16 millió szín, 480 x 800 pixel, 3,8 hüvelyk
Multi touch képesség
Gyorsulás- és, távolságérzékelő
3,5 mm audio jack
16 GB tárkapacitás, 512 MB RAM, 512 MB ROM
Memóriakártyával nem bővíthető
HSDPA, 7,2 Mbps; HSUPA, 5,76 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA
Bluetooth 2.1 (A2DP)
microUSB v2.0
5 megapixeles kamera, autofókusz, LED vaku (geo-tagging)
720p@24fps videó
Qualcomm Snapdragon QSD8650 1 GHz processzor
Sztereó FM rádió
GPS A-GPS támogatással
MP4/H.264/H.263/WMV és MP3/WAV/WMA/eAAC+ lejátszás
Li-Ion 1500 mAh akkumulátor

 

Windows Phone 7 minimum hardveres követelmények:

 

800×480 képpont felbontású kapacitív, multi-touch képes WVGA képernyő
1 GHz ARM v7 Cortex/Scorpion vagy jobb processzor
256 MB RAM, 8 GB belső Flash-alapú tárhely
DirectX 9 tudással bíró grafikus vezérlő
5 megapixeles kamera vakuval
gyorsulásmérő, digitális iránytű, fényérzékelő szenzor, A-GPS, közelségérzékelő
6 dedikált gomb - Vissza, Start, Kereső, Kamera, Ki/Bekapcsoló, Hangerőszabályzó

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.