Hirdetés

Miért nem árulnak ubuntus telefont a mobilszolgáltatók?|

Ha minden jól megy, akkor jövőre jelentősen megváltozhat a helyzet.

Hirdetés

Rendszeres Olvasóink valószínűleg jól tudják, hogy a rendkívül népszerű Ubuntu mögött álló Canonical régóta okostelefonos álmokat dédelget, évek óta fejlesztés alatt áll a Linux-disztribúciójának mobilos változata. Többen valószínűleg azzal is tisztában vannak, hogy vásárolhatnak maguknak ilyen rendszer futtató mobilt: a legolcsóbb modell 170 euróért a bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition, a kicsivel modernebb bq Aquaris E5 HD Ubuntu Edition már 200 euróba kerül, míg a Meizu MX4 Ubuntu Edition 300 euróért rendelhető meg.

Hirdetés


A készülékek piaci forgalmazása alapján felmerül a kérdés, hogy mégis miért nem lehet GSM-szaküzletben vagy mobilszolgáltatónál Ubuntu rendszerű mobilt kapni. Bukás lenne a rendszer, nem érdekli a forgalmazókat? Szerencsére erről szó sincs, a Canonical mobilos részlegének alelnöke a múlt héten tisztázta a helyzetet.


Lassan járj, tovább érsz

Cristian Parrino szerint az elérhetőségi probléma elsődleges oka, hogy a mobilos Ubuntu egész egyszerűen nincs kész. A piacot uraló Android mára egy kiforrott operációs rendszerré vált, amely a legolcsóbbaktól a legdrágább mobilokig mindenen futtatható, mindenen eladható. A telefonos Ubuntu jelenlegi állapotát figyelembe véve öngyilkosság lenne az átlagos felhasználók kezébe adni az OS-t futtató mobilokat.


A fogyasztóknak jogos elvárásaik vannak az operációs rendszer funkcionalitásával, sebességével és ökoszisztémájával kapcsolatban. Amennyiben az Ubuntu nem felel meg az elvárásaiknak, akkor inkább androidos mobilt fognak venni, ráadásul a negatív benyomásaik hangoztatása extra problémát okozna a viszonteladóknak. Szó sincs arról, hogy ne lennének a készülékek iránt érdeklődő mobilgyártók és mobilszolgáltatók, Parrino szerint utóbbiak közül néhányan már most szeretnének ubuntus mobilt látni a kínálatukban.


A fent említett három készülék azért került kereskedelmi forgalomba, mert a Canonicalnek szüksége van felhasználói visszajelzésekre. A mobilos Ubuntu jövőbeli célközönségének – azaz mindenkinek – valószínűleg a 99 százaléka azt sem tudja, hogy ezek a mobilok léteznek, és ez így rendben is van. A jelenleg megvehető készülékek azok az informatika és Ubuntu iránt erősen érdeklődőknek szólnak, akik a proaktív tájékozódásuknak köszönhetően megértik az OS jelenlegi helyzetét és állapotát, így realisztikus elvárásokat támasztanak vele szemben. Ezen felül érdekli őket annyira a szoftver, hogy hasznos hibajelentéseket és visszajelzéseket küldjenek a fejlesztők számára. Az Ubuntu kizárólag akkor válhat sikeressé a mobilpiacon, ha a széles körű elérhetővé válásakor nyugodt szívvel ajánlható lesz a fogyasztók döntő többségének. Momentán nem az.


Majd talán jövőre

A jelenlegi álláspont szerint az Ubuntut futtató mobilok első széles körben elérhető, hétköznapi fogyasztókat célzó hulláma talán 2016 első negyedévében érkezhet meg, de ezt nem kell készpénznek venni. A fejlesztés jelenlegi üteme alapján a fenti időintervallum realisztikusnak tűnik, de csak az elkövetkező hónapokban fog kiderülni, hogy mi történik majd. Ha szükséges, akkor a Canonical tovább csúsztathatja a szoftver kiadását, néhány hét hiányzó fejlesztési idő miatt a cég nem kíván besülni a piacon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.