Hirdetés

Tényleg többen mennek orvoshoz az Apple okosórái miatt?



|

Az egészségügyi szakemberek úgy vélték, ha okoskütyük figyelik a felhasználókat, azok túl gyakran látogatnak majd a rendelőkbe, sok esetben feleslegesen. De vajon így történt?

Hirdetés

Az Apple és a Stanford Egyetem még 2017. novemberében kezdett bele egy olyan programba, ahol az almás cég finanszírozása mellett közel félmillió felhasználó bevonásával vizsgálták az okosórák használóinak szívritmussal kapcsolatos viselkedését. Erre azért volt szükség, mert korábban sokan úgy vélték, ha majd boldog-boldogtalan úgy gondolja, hogy infarktusa van, csak mert az óra ilyesmit jelez, rohan az orvoshoz. Azt ugye eleve látjuk, hogy létezik a "Dr. Google-jelenség", ami abból áll, hogy az internetezésre képes emberek egyre nagyobb számban diagnosztizálják magukat csak olyan információk alapján, amiket vélt vagy valós panaszaikra keresve a neten találnak, sokszor mindenféle valós alap nélkül. Az egészségügyi okoskütyüktől pedig hasonló okokból tartottak.

Hirdetés

Az Apple Heart Study összesen 419 093 résztvevővel készült, és az Apple szerint az USA ötven államából származó felhasználók nyolc hónapon keresztül szolgáltatták az adatok. Az eredmények alapján az Egyetem közölte, hogy több mint 2000 ember (tehát a résztvevők 0,5 százaléka) kapott értesítést az eszközétől szívfrekvencia-szabálytalanságról. Ez leginkább azért fontos információ, mert gyorsan kiderült, ennyire csekély számnál eleve nem mondható el, hogy a korábbi félelmek, miszerint az intelligens eszközök megnövelik az egészségügy terhelését, igaznak bizonyulnak. 

Talán érdekes lehet, hogy a riasztások 84 százaléka pitvarfibrillációról tanúskodott, és az érintett felhasználók 57 százaléka ment orvoshoz utána. A Stanford a program kiértékelését követően közleményében úgy fogalmazott, hogy az Apple Heart Study már csak azért is nagyon fontos, mert látható, hogy a hordható intelligens kütyük igenis segíthetnek megelőzni a problémákat, és a továbbiakban is folytatni kell a kutatásokat annak érdekében, hogy kiderüljön, mely betegségek felderítésére vagy legalábbis a korai diagnózis felállításának segítségére alkalmasak ezek a technológiák.

Tehát egy ilyen okoskütyü elvben pont nem a "fals riasztásokat", öndiagnózisok miatti pánikot gerjeszti, hanem tényleg olyan esetekben figyelmezteti a gazdáit, amikor talán még ők maguk sem vennék észre, hogy érdemes lenne kivizsgálni valamit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.