Hirdetés

5 ingyenes képszerkesztő program, amivel többet hozhatsz ki fotóidból



|

RAW fotók feldolgozására nemcsak az Adobe Lightroom képes, hanem egy sor másik szoftver is - köztük sok olyan, amiért még fizetni sem kell.

Hirdetés

Ma már nemcsak a profi fényképezőgépek, hanem rengeteg okostelefon is képes arra, hogy RAW formátumban rögzítsen - így jobb képminőséget kaphatsz, hiszen nem kell a telefon képjavító algoritmusaira hagyatkoznod, hanem teljesen a saját ízlésednek megfelelően alakíthatod ki a fotók képi világát. A RAW fájlok feldolgozásához az egyik leggyakrabban használt alkalmazás az Adobe Lightroom, ez azonban nem ingyenes szoftver - ha havi szinten csak pár képet szeretnél kezelésbe venni, vagy jellemzően csak a nyaralási fotók feldolgozása van tervbe véve, nem biztos, hogy megéri előfizetni rá. Szerencsére vannak alternatívák, amelyek közül ebben a cikkben ötöt mutatunk meg.

Hirdetés

Darktable

Nyílt forráskódú és teljesen ingyenes alkalmazás, ami nemcsak Windows, hanem akár Linux vagy macOS alatt is működik. Sokféle fájlformátumot támogat, és további előnye, hogy a lehetőségekhez képest kezelőfelülete barátságos - az importált RAW fájlokat például a jobb oldalon néhány csúszka segítségével könnyen lehet igazítani. A szoftver integrált fájlmenedzsert, címkézési rendszert és térképnézetet is rejt, így alkalmazáson belül lehet a RAW fájlokat gondozni.

Letöltés

RawTherapee

Ezt a szoftvert a Photoshop és a Lightroom párosának egyik legnagyobb ellenfeleként tartják számon, nem véletlenül: ingyenessége ellenére rendkívül széles funkcióválasztékot, robusztus teljesítményt és nagyon jól használható kezelőfelületet nyújt. Utóbbit igyekeztek úgy kialakítani, hogy a programmal ismerkedők fokozatosan fedezhessék fel a benne rejlő opciókat - ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy a kezdőket valamelyest elriasztja a rengeteg beállítási lehetőség. Keresztplatformos, Windows, Linux és macOS verziók érhetőek el.

Letöltés

Photivo

Szintén egy nyílt forráskódú alternatíva, amelyet még csak telepíteni sem kell, hiszen létezik belőle hordozható változat, ami gond nélkül (persze kicsit lassan) fut USB stickről vagy memóriakártyáról. A támogatott operációs rendszerek listája is teljes, hiszen a szoftver elkészült Windowsra, Linuxra és macOS-re is. Számtalan RAW formátumot támogat, rengeteg funkciót nyújt, régi (akár szkennelt) fotók esetében pedig nagyon jól jön, hogy az egyik leghatékonyabb zajszűrési megoldást kínálja. Felépítéséből és rengeteg funkciójából adódóan ugyanakkor ő sem lesz a kezdők kedvence.

Letöltés

GIMP

A GIMP az egyik legmegosztóbb képnézegető és képszerkesztő alkalmazás - okkal. Hatalmas tudása funkcionális, de ronda és elavult kezelőfelület mögött bújik meg, és a szoftver tanulási görbéje sem éppen olyan, amiről a kezdők álmodnak. Az emberek fele odáig van érte - a felhasználók másik fele viszont ki nem állhatja. A GIMP kakukktojás egyébként, mert saját jogon nem tudja megnyitni a RAW fájlokat, viszont van hozzá több olyan plugin, ami ezzel a képességgel is felruházza.

Letöltés

Photopea

A Photoshopnak nemcsak PC-re telepíthető alternatívái vannak; léteznek online platformok is, mint amilyen például a Photopea. Ez a szolgáltatás ráadásul nemcsak ingyenes, hanem még csak regisztrációt sem igényel. Kezelőfelülete erősen hajaz a Photoshop felépítésére, a bal oldalon lévő eszköztár és a jobb oldali panel egyaránt ismerős lehet - aki eligazodik az Adobe alkalmazásában, annak nem lesz gondja a Photopea-vel sem. A formátumtámogatás nemcsak a RAW fájlokra terjed ki, megnyithatók vele akár a Photoshoppal készült PSD-k is.

Próbáld ki itt

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.