Hirdetés

5+1 ősi szoftver, amiről el se hinnéd, hogy még létezik



|

Annak idején el se tudtuk képzelni az életet nélkülük, ma pedig már a legtöbben elfeledték őket - de nem mindenki! Mutatunk 5+1 olyan szoftvert, ami jóval a fénykora után még mindig velünk van.

Hirdetés

Az IT-világ viszonylag gyorsan változik, és pont emiatt a gyorsaság miatt néha észre sem vesszük, hogy annak idején gyakran használt szoftvereket egyre ritkábban veszünk elő, aztán egy idő után csendben elbújnak a telepített mappák mélyén, és egy következő rendszercserénél már fel sem tesszük őket a gépre. Majd eltelik sok-sok év, és internetes bóklászás közben meglepve eshetünk át rajtuk: nicsak, ez még működik? Sőt, nem csak működik, de folyamatosan fejlesztik és frissítik?

Hirdetés

Jó pár ilyen szoftver létezik a feledés homályában: a fénykoruknak vége, de valahogy még mindig életben maradtak, kapják is a frissítéseket és várják, hogy egyszer talán újra felfedezik őket. Ilyenek közül válogattunk párat, aztán ti is hozzátehetitek elfeledett, de általatok még mindig használt kedvenceitekkel a kommentek között!

mIRC

/me happy. Mármint kifejezetten örülök, hogy fiatalabb korom azonnali üzenetküldője a jelek szerint még jó egészségnek örvend. Pedig nem épp mai csirke, 1995-ben kezdte fejleszteni egy Khaled Mardam-Bey nevű programozó. Az évek során nem csak az alapvető funkcióját, tehát az IRC protokollt használó üzenetküldést "tanulta meg", de szkriptnyelvének köszönhetően akár kisebb online játékokat is képes volt futtatni, de még az mp3-lejátszásba is belekóstolt.

2003-ban konkrétan a 10 legnépszerűbb online szoftver közé sorolták - főleg azért, mert addigra az IRC kliensek kváziszabványa lett, sokan azt sem tudták, hogy van másik. És itt jön a hihetetlen adat: a mIRC 7.61-es verzióját idén március elsején adták ki - ez egyébként apróbb szkript-hibákat javít és a felhasználói felületet reszelgeti. Hivatalosan 30 napig ingyenes, aztán 20 dollárért regisztrálható.

Goldwave

Amikor a 90-es években bármit szerettünk volna kezdeni egy hangfájllal, például hangosítani, vágni, vagy épp kettőt összefésülni, az 1993-ban megjelent Goldwave volt az egyik, vagy talán "A" választás. Imádtuk, többek között a valós idejű hanghullám-kirajzolás miatt, a beépített szűrők is hasznosak voltak, előre megnézhettük a teljes fájl konvertálása nélkül, hogy hangzik majd egy-egy effekt, és akár spektogram vagy VU-meter is rendelkezésünkre állt.

Bár annak idején olyan legendás projektekben is ezt használták, mint a Holdraszállás felvételeinek restaurálása és elemzése, mára nem sokan emlékeznek rá - az ingyenes, egyszerű hangbizgerátor szerepét átvette az Audacity. Pedig a Goldwave is él és virul, március 13-án a 6.51 verzióra frissült, és egy tonna platformra letölthető a teljes funkcionalitású próbaverziója - ha nagyon tisztességesek akarunk lenni, akkor 45 dollárért használhatjuk hivatalosan.

Winamp

Ez az a kis programocska, ami viszont az én gépemről sosem került le. Valahogy mindig visszahúzott a szívem a Winamphoz, pedig médialejátszóban jött a Nullsoft mp3-ra kitalált szoftverénél szebb, multifunkciósabb tonnaszám. Ennek ellenére a népszerűsége sokáig kitartott, többek között a futurisztikus külseje, a későbbi kiadások skinezhetősége, valamint a látványos vizualizációk sikere miatt.

A Justin Frankel and Dmitry Boldyrev által készített lejátszót először saját cégükön keresztül fejlesztették, majd egy ideig az AOL tulajdonába került, ahol szép lassan elsorvadt és meg is szüntették a további frissítéseket. Pedig a Winamp 2.x a maga idejének egyik legtöbbször letöltött Windows szoftvere volt, de aztán lassan a múlt ködébe merült.

2014-ben viszont megvette a jogait a Radionomy és feltámasztotta azért, hogy a biztonsági frissítések kiadásával életben tartsa a legendát. Jelenleg az 5.8 verziónál tartunk, amely egyébként egy fejlesztés közben kiszivárgott változat, amelyet a fejlesztők némelyest véglegesítettek és hivatalosan is megjelentettek, de állítólag készül a Winamp 6, amiről sajnos még nincs sok információnk. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk, mit gurít így, a 2020-as években.

RealPlayer

Sok néven működött már ez a kis programocska, de a 90-es évek második felében és a 2000-es évek elején megkerülhetetlen volt. Létezett RealAudio Player, RealOne Player és RealPlayer G2 neveken is, és a RealNetworks adta ki 1995-ben az első változatát. Legnagyobb sikerkorszakát akkor élte, amikor az internet elkezdett "multimédiásodni" és a weboldalak már nem csak szöveges és képes tartalmakat, de zenéket és videókat is tartalmaztak. Ilyenkor nem valamilyen natív módon lehetett ezeket lejátszani, hanem plugin formájában kellett telepíteni a RealPlayer aktuális változatát, ami kezelte a multimédiás elemeket.

Népszerűsége csúcsán a Windows 98 telepítőlemezén is helyet kapott opcionális ajánlatként, de a kezdetleges filmelőzetes-oldalakon vagy a streaming platformok kőkori elődein nem is lehetett nélküle bármit megtekinteni. A RealPlayer koporsójába az első szöget a Flash verte be, majd a HTML5 videókezelése teljesen okafogyottá tette. És ennek ellenjére itt van közöttünk, Windows alatt a 18.1.20.206 verzió érkezett meg márciusban, de Mac OS és Android alá is elérhető.

IrfanView

Még egy személyes kedvenc, amely sokak csodálkozására folyamatosan felkerül a gépemre. Pedig ez a képnézegetésre kitalált apróság sem fiatal szoftver, 1996-ban adták ki elsőként, és bosnyák fejlesztője, Irfan Škiljan simán önmagáról nevezte el. A programozó azóta áttette a székhelyét Bécsbe, de máig frissítgeti a szoftvert, amely most a 4.54 verziónál tart és különféle pluginek is elérhetők hozzá.

Alapvetően képfájlok megjelenítésére szolgál, de az idők során az alapkészletébe és a pluginjei közé is egy csomó minden beépült, automatikus képváltástól az alapvető átalakítási és konvertálási funkciókon át a szkennelésig és videólejátszásig. Alapvetően ingyenesen használható, de üzleti felhasználásra licencelhető is, és a hírek szerint a fejlesztő máig egész jól megél ebből a bevételből.

+1: Windows Command Prompt (Parancssor, CMD)

Egy érdekes kakukktojást hagytunk a végére, hiszen a CMD igazából egy furcsa hibrid. Kinézetében alapvetően a PC-k hőskorának MS-DOS környezetére emlékeztet, és a gyökerei valahol itt találhatóak. Annak idején még az MS-DOS volt az alapértelmezett PC-s operációs rendszer, amelyre extra rétegként lehetett rátölteni a Windows verziókat. Mindez a Windows 95-nél változott meg, ahol ugyan a DOS még megbújt a grafikus rendszer mögött, de már másodhegedűs szerepben. Azóta pedig a magyar verzióban Parancssor nevű funkciót akkor halásszák elő a legtöbben, ha valamilyen rendszerfunkciót szeretnének egy-egy paraméterezett utasítás segítségével átállítani.

A funkciói egy részét már átvette a PowerShell, de érdekes módon a Microsoft a Command Promptot sem felejtette el, sőt: a Windows 10 előtti felhasználói kérdőíven a legtöbben azt kérték, ezen a téren is legyen fejlesztés, így több új lehetőség is bekerült a parancssoros kezelőfelületbe, és a jelek szerint hiába mennek a levesbe olyan ősi "alkatrészek", mint a WordPad és a Paint, az ősi DOS-ablak hangulatát árasztó CMD semmi jelét nem mutatja annak, hogy távozna a rendszerből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.