Hirdetés

740 forintért USB-s töltő? Ezt kapod, ha elhiszed



|

Nem tudtunk ellenállni a kísértésnek, 740 forintért vásároltunk kínai online shopból 65 wattos, 6 portos USB-villámtöltőt. És hogy mit kaptunk? Majdnem agyvérzést.

Hirdetés

Kényelmes felület, szinte ingyenes szállítás, pimaszul alacsony árak és végtelen kínálat - nem csoda, hogy a kínai webshopok pillanatok alatt népszerűvé váltak a világon és hazánkban is. Ha valamit nem találsz hazai kereskedőnél, vagy csak jelentősen magasabb áron, drága szállítással, már megtanulhattad, hogy adni kell egy esélyt valamelyik kínai webshopnak is - garantált, hogy meg fogod találni, amit keresel. Ráadásul az esetek 99%-ában ez olcsóbb lesz, még válogathatsz is, a vásárlás pedig mindössze egyetlen kattintás.

Mi is ezt tettük, amikor 740 forintért találtunk egy hatportos, 65 Watt teljesítményre képes, magát PD- és QC-kompatibilis villámtöltőként hirdető USB-s telefontöltőt. Amikor azonban a termék megérkezett (ingyenes szállítás, 14 nap), annyira kíváncsiak voltunk, hogy mitől is ilyen olcsó, hogy használatbavétel előtt inkább szétszedtük, hogy megmutassuk nektek, mire számíthattok, ha titeket is elcsábít ez, vagy egy ehhez hasonló visszautasíthatatlan ajánlat.

Hirdetés

56 gramm "high tech"

A szimpla műanyagzacskóba csomagolt, 65 wattos gyorstöltővel semmiféle leírás nem érkezett, csupán egy foilpackkal volt körbetekerve az amúgy sértetlen, tökéletesen új állapotú töltőfej. Már a csomagoláson, valamint a készülék oldalán is jól láthatóan ott virít a CE-jelölés, valamint minden, általában megszokott piktogram, ahogy a feszültségszint és áramerősség is. Még azt sem mulasztotta el megemlíteni a zacskóra ragasztott, szűkszavú és helyesírási hibáktól hemzsegő leírás, hogy ez a töltő a PD és QC gyorstöltési szabványokkal is kompatibilis. Maga a fehér töltőfej mindössze két dizájnelemet kapott a gyártótól: egyrészt egy nagy felirat hirdeti, hogy 65 Watt leadására számíthatsz, másrészt az USB portok "nyelvei", vagyis belső elválasztó lapkái színesek.

A felirat szerint 65 wattos PD-töltő érkezett a zacskóban
A felirat szerint 65 wattos PD-töltő érkezett a zacskóban

Mielőtt a konnektorba helyeztük volna, máris feltűnt, hogy a Type-C port nincsen tökéletesen illesztve a készülékház nyílásához, némi csipeszes igazításra szükség volt itt. Áram alá helyezve jön a következő sokk (még kellemes): az USB portok világítanak is, ami vélhetően egy dizájnelem akart lenni, ám a megvalósítás felemás, ugyanis kettő darab fehér LED világítja meg mindet, beleértve a papírvékonyságú készülékházat is, ami így áttetszően világít.

Ezek azonban csak külsőségek, ennél jobban érdekelt minket, hogy mi is rejtőzhet odabent. Vajon minden, az EU-ban forgalomba hozott elektronikai eszköznél kötelező védelmi áramkör beépítésre került és működik? Vajon tényleg képes gyorstöltésre ez az eszköz? Tényleg PD-kompatibilis? Mi történik, ha több eszközt is csatlakoztatunk rá egyszerre? Melegedési gond jelentkezik? Miután a teljes töltőfej súlya mindössze 56 gramm, nagyon aggódtunk, hogy itt bizony lesznek hiányosságok.

Ennyiért még ez is csoda

Sokszor hunynak szemet a vásárlók a felemás, vagy éppenséggel gyenge minőségű termékek hiányosságai felett egy legyintéssel, mondván ennyiért nem is vártam többet, és végülis amíg teszi a dolgát, nincsen gond. Egy mobiltöltő esetében mi azonban ezt semmiképp sem ajánljuk, mert nem a 740 forintos kiadás miatt fájhat a fejed egy esetleges hiba folytán: minden, rákapcsolt eszközöd elfüstölhet, sőt, ha éppen nem vagy otthon, akár a lakásod is bánhatja, ha az alapvető védelmi előírásokat sem tartotta be a gyártó és kigyullad a konnektorban a töltőfej. Márpedig ezúttal akár ez is megtörténhetett volna.

Bal oldalon a 740 forintos töltő, jobb oldalon egy minőségi példány, ami ráadásul még csak nem is gyors
Bal oldalon a 740 forintos töltő, jobb oldalon egy minőségi példány, ami ráadásul még csak nem is gyors

A bontáshoz hőlégfúvót vetettünk be, amit nagyon óvatosan, alacsony intenzitással és többször, rövid ideig használtunk, hogy a ragasztót meglazítva fiók módjára kicsúsztathassuk a belső áramkört a töltő készülékházából. A gond ott kezdődött, hogy nagyjából 1-2 másodperc múlva nem a ragasztó engedett el az illesztésnél, hanem a készülékház olvadt meg úgy, mint a mályvacukor. Ez roppant veszélyes egy olyan eszköznél, aminek természetes velejárója némi hőtermelés, pláne 65 wattos gyorstöltés mellett.

A filléres töltő készülékháza mályvacukor módjára olvad
A filléres töltő készülékháza mályvacukor módjára olvad

A villásdugót a NYÁK-laphoz csupán két vékony fémdrót rögzítette, azok sem voltak fixálva, csupán befeszítve az ellenrészbe. De ezen nem is akadtunk fent, sokkal rosszabb volt a NYÁK-lap látványa. Silány tervezés, pocsék forrasztás és messze alulméretezett komponensek: a puffer kondenzátor olyan kicsi kapacitású, amivel stabil jelet huzamos ideig igen nehéz biztosítani. Az a néhány komponens, ami elengedhetetlen volt, azok is ferdén, össze-vissza lettek beültetve, ezt egészen biztosan nem gép készítette futószalagon. Viszont ettől még működhetne a tápegység, a legnagyobb gond az, hogy sem vezérlést, sem pedig védelmi áramköröket nem kapott. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legkisebb feszültségingadozás, jelzavar, rövidzár vagy bármi egyéb hiba azonnal továbbítódik a rákapcsolt mobilkészülékek felé is, sőt, maga a töltő is elszenvedi ezek káros hatásait. Ez pedig nagyon veszélyessé teszi a használatát: kigyulladhat és/vagy végérvényesen tönkre teheti eszközeidet.

Pocsék forrasztás és a védelmi áramkörök teljes hiánya
Pocsék forrasztás és a védelmi áramkörök teljes hiánya

Hiába a jól ismert és megszokott feliratok, ezt a terméket nem lenne szabad az Európai Unió területén forgalomba helyezni - egy laborvizsgálatot egészen biztosan nem élne túl. Ezen a ponton mi is úgy döntöttünk, nem szereljük össze és nem végzünk további méréseket, töltési teszteket, sőt, a nemlétező védelmi áramköröket sem próbáljuk ki szimulált anomáliával (például rövidzár). A töltőfej következő (és végső) állomása a szelektív hulladékudvar.

Ilyennek kéne lennie

Hogy legyen összehasonlítási alap, egy Sony által gyártott, mérsékelt gyorstöltésre is alkalmas (2,4A@5V), 4-portos töltőfejet is szétszedtünk (ami mellesleg 130 gramm tömegű). A melegítéses bontás ezúttal úgy ment, mint a nagykönyvben: a készülékház nem olvadt meg, csak a ragasztó oldott. A képen jól látható, hogy a NYÁK-lap rendezett, jól megtervezett és kellőképpen feliratozott. A primer és szekunder oldal is jól láthatóan elkülönül egymástól, a lap alján pedig ott a vezérlőchip, ami a megfelelő védelemről is gondoskodik. Ahol szükséges, ott nem sajnálták a pénzt a szilárdtest kondenzátorokra és annak ellenére, hogy jelentősen alacsonyabb teljesítményt ígér ez a töltő, a pufferkondenzátorok kapacitása sokszorosa a névtelen kínai töltőfejben használténak.

Trehány szerelés és alulméretezett komponensek jellemzik a filléres töltőt
Trehány szerelés és alulméretezett komponensek jellemzik a filléres töltőt

Ne csábulj el

Mielőtt egy-egy visszautasíthatatlan, pimaszul alacsony áron kínált termékre rákattintasz, gondold végig, hogy kockáztatsz-e mást is azzal, ha esetleg a készülék minősége pocsék. A töltőfejek esetében ez hatványozottan igaz. Ha nem értesz hozzá, vagy inkább csak biztosra akarsz menni, keress neves, megbízható gyártótól származó készüléket, ellenőrizd, hogy minden szükséges tanúsítványt megszerzett-e és a garanciát se felejtsd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.