Hirdetés

A fotózás helyett a tehenekre koncentrál a Nikon új mesterséges intelligenciája



|

Meglepő terepre merészkedett a japán cég a legújabb technológiájával.

Hirdetés

Sok más területhez hasonlóan a fotózás világában is a fotózás világában is lényegi változásokat eredményezett a  gépi tanulás és a mesterséges intelligencia, elég csak az algoritmusokkal felturbózott mobilos kamerákra vagy az immáron az AI-segítségével is varázsoló Photoshop evolúciójára gondolnunk.

Ha pedig a fényképezőgépes piac egyik legnagyobb múltú szereplője, a Nikon jelent be valami AI vonatkozású dolgot, ott aztán végképp a fotózásról kell szólnia a történetnek, ugye? Nos, nem egészen, az 1917-ben alapított japán vállalat ugyanis most egy kifejezetten meglepőt húzott a körülrajongott technológiával.

A Kyodo News beszámolója szerint ugyanis a Nikon egy olyan mesterséges intelligenciás rendszert fejlesztett ki, amely gépi tanulás és vizuális megfigyelés segítségével megmondja, ha egy tehén szülni készül. Az állattartóknak kifejlesztett megoldást 2021 ősze óta gyűjtött adatokon trenírozták, majd tavaly februártól kezdve négy farmon is tesztelték a Japán délnyugati részén található Kumamoto prefektúrában.

Hirdetés

Az AI-alapú szülésdetektor évente 900 ezer jenbe, vagyis durván 2,1 millió forintba kerül a gazdáknak, ami ugyan nem kevés pénz, cserébe viszont akár 100 állatot is monitorozhatnak vele, az okostelefonos társalkalmazás pedig akár 5 órával a szülés előtt képes figyelmeztetni.

A kísérletbe bevont állattenyésztők egyike, Keita Higuchi elmondta, hogy számára óriási segítség a mesterséges intelligenciás rendszer, mivel évente nagyjából 60 borjút segítenek a világra a farmjukon, ilyenkor pedig a szülés előtti egy hónapban néhány óránként személyesen kell ellenőrizniük, hogy nem jött-e még el az idő.

A Nikon részéről Kazuhiro Hirano reprezentatív igazgató egy decemberi sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a jövőben a tüzelés és más viselkedési minták felismerésére is szeretnék alkalmassá tenni a vállalat képelemző megoldását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.