Hirdetés

A Google azonnali hatállyal letiltja az Androidról a Huaweit



|

Óriási csapást mér a Google a Huaweire: megvonja az androidos licencét; többé nem jön frissítés a Huawei mobilokra, és a Google szolgáltatásait sem érik majd el ezekről a felhasználók.

Hirdetés

Elképesztően nehéz helyzetbe kerül a Huawei - a Reuters jelentése szerint a Google azonnali hatállyal felfüggesztette a Huawei támogatását (kivételt jelentenek a nyílt forráskódú licencekre építő hardverek és szoftverek). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Huaweitől megvonta az Android támogatását a Google, vagyis a Huawei készülékekre többé nem jönnek androidos frissítések. A hozzáférést is elveszítik a Huawei eszközök a népszerű Google-szolgáltatásokhoz. 

Hirdetés

A jövőbeli Huawei készülékeken nem lesz rajta a Google Play Áruház és a Google szolgáltatásai is hiányoznak majd ezekről. Bár maga az Android nyílt forráskódú, ingyenes rendszer, a Google licencdíjat kér a gyártóktól, hogy azok használhassák a szolgáltatásait a mobiljaikon. 

A gondot az okozza, hogy hiába gyárt nagyszerű készülékeket a Huawei, valószínűleg elég kevesen használnák azokat, ha a Google szolgáltatásai többé nem működnének azokon, valamint a rendszer sem kapna több frissítést (a jelenlegi értesülések szerint a már piacon lévő eszközökön még elvileg használható maradhat a Play Áruház, és az appok is frissülhetnek - de az Android többé nem). 

A Google azután lépte ezt meg, hogy Donald Trump amerikai elnök egy elnöki rendelet formájában nemzeti vészhelyzetet rendelt el. Ezzel egyszerre BIS-listára is került a Huawei, vagyis egy tiltólistára, 68 leányvállalatával együtt. Ez az a lista, amelyre korábban a ZTE is felkerült 2018-ban (majd lekerült róla). Emiatt az amerikai cégek nem adhatnak el alkatrészeket, komponenseket, hardvereket és szoftvereket a Huaweinek, csak ha az amerikai kormány licenc keretében ezt jóváhagyja. 

Amennyiben a jelentések pontosak, a Huawei számára ez óriási érvágás. Nem tudni, hogy a Honor tervezett május 21-i bemutatójával mi lesz majd - elvileg ekkor debütálna a Honor 20. 

A Huawei tavaly 11 milliárd dollárt költött Amerikából származó alkatrészekre, de a HiSilicon szerint több mint 6 éve készülnek arra, hogy letiltják őket az Androidról. A Kirin chipeket és a Balong modemeket maga a HiSilicon tervezi, és a TSMC gyártja. A Google lépése minden bizonnyal megakadályozza a Huaweit abban, hogy a világ legnagyobb okostelefon-gyártója legyen. Állítólag a Google-nél jelenleg is folynak a megbeszélések, hogy milyen szolgáltatásokról tiltják még le a Huaweit. 

A Huawei állítólag jelenleg is elemzi a kialakult helyzetet, ugyanakkor évek óta készülnek erre, és az Androidra is kidolgoztak már egy alternatívát. A Huawei saját operációs rendszere elvileg bevethető, bár a kínai cég nem akart olyan helyzetbe kerülni, hogy ezt használnia kelljen. 

Frissítés #1

A Google hivatalos tájékoztatója egybecseng a cikkben eddig taglaltakkal. Vagyis a már piacon lévő, jelenlegi Huawei okostelefonok felhasználói továbbra is elérhetik a Google Play Áruházat és az appok frissítéseit, valamint a Google-szolgáltatásokat is használhatják. Bónuszként a Google Play Protect miatt még biztonsági frissítéseket is kapnak - de Android-frissítéseket többé nem. A Google megfogalmazásából azonban az derül ki, hogy a jövőbeli Huawei készülékeken valóban nem működnek majd a szolgáltatások sem. 

Frissítés #2

A legnagyobb chipgyártók (mint az Intel, a Qualcomm, a Broadcom, a Micron, a Western Digital vagy az Infineon) is azonnali hatállyal felfüggesztették az együttműködést (részletek ebben a cikkünkben) a Huaweijel. Az amerikai cégek után az európai vállalatok is beállhatnak a sorba. A Huawei a Windowst is elveszíti a laptopjairól, legalábbis úgy néz ki. A szakértők szerint hiába állította a Huawei, hogy mindenre felkészült, sokkal nagyobb mértékben függ az amerikai cégektől, mint azt bárki hinné. 

Frissítés #3

A Huawei hivatalos sajtótájékoztatóját változatlan formában közöljük:

"Huawei Technologies: A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

"A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte."

A Huawei Technologies ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, mellyel az úgynevezett Entity List-re tette a vállalatot. Megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket teszünk az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását. A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett. Szeretnénk megköszönni felhasználóinknak a folyamatos támogatást, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat és élményt fogjuk biztosítani számukra."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.