Hirdetés

A Google és az Apple együtt oldották meg a kéretlen nyomkövető eszközök problémáját



|

Új, platformokon átívelő iparági szabványt vezetnek be a nem kívánt nyomkövetések észlelésére.

Hirdetés

Az Apple és a Google a közelmúltban egy fontos és hiánypótló iparági projekt kedvéért fogott össze, hogy közösen orvosoljanak egy mindkettejüket érintő problémát. Az olcsó és egyszerű, sok szempontból hasznos nyomkövető eszközökről van szó, amelyek eredeti célja az lenne, hogy figyelemmel kísérhessük például a poggyászunk, küldeményünk útját, ám gyorsan rákaptak erre a módszerre olyanok is, akik valamilyen aljas szándékkal próbálnak minket szemmel tartani.

Erre jelent megoldást egy új szabvány, mely a Detecting Unwanted Location Trackers (nem kívánt helymeghatározó nyomkövetők észlelése) nevet viseli, és lényegében tájékoztatást küld iOS-es vagy androidos készülékünkre, ha ismeretlen nyomkövető eszközt észlel a telefonunkhoz kapcsolódni.

Ezt akkor lépi meg a készülék, ha az Android felhasználók Find My Device (keresd meg a telefonom) alkalmazása állandóan elindul és egyre több Bluetooth-nyomkövető csatlakozik rá. Korábban az androidosoknak külön le kellett tölteniük egy alkalmazást, ha szerették volna észlelni az őket esetlegesen követő Apple Air Tageket.

Hirdetés

Mostantól erre nincs szükség a platformok között létrejött együttműködésnek köszönhetően. Az iOS-es és az androidos felhasználók egyaránt ismeretlen nyomkövetővel kapcsolatos figyelmeztetést kapnak, ha bizonyos, az ilyen esetekben fennálló feltételek teljesülnek, függetlenül attól, hogy milyen Bluetooth nyomkövetőt vetettek be ellenük, illetve hogy ők milyen platformot használnak. A két techóriás már több mint egy éve dolgozik ezen a megoldáson.

A figyelmeztetések működni fognak a Find My-kompatibilis eszközökkel, az AirTagsekkel és egyes, a Google Find My Device hálózatával kompatibilis Bluetooth-nyomkövetőkkel. Konkrétan a Chipolo, az Eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee márkák vállalták, hogy a jövőbeni termékeikben támogatják a funkcióhoz szükséges Detecting Unwanted Location Trackers (nem kívánt helymeghatározó nyomkövetők észlelése) szabványt.

Ha egy felhasználónak a mobiljára értesítés érkezik, több dolgot is tehet. Egyrészről figyelmen kívül is hagyhatja, ha például tudomása van róla. Ám ha nem erről van szó, az alkalmazás segít nekünk megkeresni, illetve ártalmatlanítani a nyomkövetőt. A szükséges intézkedések típusonként változhatnak, az AirTags-ből például pillanatok alatt egy mozdulattal eltávolítható az elem

A funkció egy nyílt szabványt használ, amelyet az Internet Engineering Task Force (internetes mérnöki munkacsoport) kezel. Ez annyit tesz, hogy bár a Google és az Apple is részt vesz a munkálatokban, a csoport ennél jóval nagyobb iparági lefedettséggel és támogatással dolgozik, így a jövőben több gyártó is támogathatja a szabványt.

Az Apple hétfőn az iOS 17.5 frissítéséhez adta hozzá a szabvány támogatását, a Google pedig automatikusan elérhetővé tette azt az Android 6.0-t vagy annál újabb verziót futtató eszközökön. A bevezetés az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli felhasználók számára az Android készülékeiken folyamatban van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.