Hirdetés

A Google tett róla, hogy máris megbánja, aki Pixel 8-at vásárolt



|

Kiderült, hogy csak a Pixel 8-széria drágább tagjára érkezik a keresőóriás új AI-megoldása, a Gemini Nano.

Hirdetés

A Google még decemberben leplezte le a következő generációs mesterséges intelligenciás modelljét, a Geminit, amit a keresőóriás egy afféle központi platformnak szán a különböző szolgáltatásaiba és termékeibe érkező AI-funkciókhoz. Ennek jegyében a technológia több formában kerül bevetésre, köztük a kimondottan mobiltelefonos feladatokra készült Gemini Nanóval, amely azóta már elérhető az ősz óta forgalmazott Pixel 8 Prón, az alap Pixel 8 vásárlóinak viszont nem érdemes várniuk rá.

A Google ugyanis nemrég tette közzé a The Android Show című fejlesztői műsor legújabb epizódját, amelyben a fejlesztői kapcsolatokért felelős mérnök, Terence Zhang közölte, hogy a Gemini Nano nem lesz elérhető a normál Pixel 8-on. Zhang "néhány hardveres korlátozással" magyarázta a döntést, ez viszont első hallásra kissé furcsának mondható.

Hirdetés

Az októberben leleplezett Pixel 8 Prót és a Pixel 8-at ugyanis egyaránt a házon belüli fejlesztésű Google Tensor G3 chipset hajtja, a nyers teljesítmény így nem igazán adhat okot az alapmodell hátrányos megkülönböztetésére. Az egyik lehetséges magyarázat a memória lehet, mivel a Pixel 8-ba csak 8 GB RAM került, míg a Pro kiadás 12 GB-ot kapott, illetve az is elképzelhető, hogy a valamivel nagyobb formátum miatt a 6,7 hüvelykes Pixel 8 Pro hűtése is jobban megbirkózik a komolyabb erőfeszítést igénylő AI műveletekkel.

A műsorban elhangzottak alapján a Google a jövőben is csak az abszolút csúcskategóriás készülékeken tervezi majd bevetni a Gemini Nanót, ami a Pixel 8 Pro modellek mellett a mesterséges intelligenciás trükkök hadával felvértezett Samsung Galaxy S24 szérián is elérhető, később pedig további, nem megnevezett mobilokon is tiszteletét teszi majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.