Hirdetés

A Google új eszközével valós időben követheted a Föld felszínének változását



|

Nemcsak érdekes, de a tudomány számára is rendkívül hasznos a Google Dynamic World csúcstechnológiás szolgáltatása.

Hirdetés

A Google nem sokkal a megalapítása után, már 2001-ben útjára indította a magyarul Google Föld néven futó Google Earth-öt, amely egy háromdimenziós, műholdas felvételekkel borított virtuális földgömbbel kápráztatja el a közönséget, néhány évvel később pedig befutott napjaink legnépszerűbb térképes szolgáltatása, a Google Maps is.

A keresőóriás most tovább emeli a tétet, és leleplezte legújabb eszközét, a mesterséges intelligenciára és műholdas fotókra épülő Dynamic Worldot, amely valós időben mutatja meg a bolygónk felszínének változását.

Hirdetés

A platform nagyjából 100 négyzetméteres pontossággal jelzi, hogy mi található egy adott területen. A rendszer 9 felületet (víz, fák, fű, elárasztott növényzet, vetés, cserjés, épített környezet, pusztaság, hó és jég) különböztet meg, ez pedig azért óriási előny, mert az efféle térképek eddig akár éveket is igénybe vevő módszerrel készültek, és jóval kevésbé precíz kimutatásokkal szolgáltak.

A Tihanyi-félsziget a Google Worldview tolmácsolásában. A piros rész a beépített területet jelzi.

A Google a World Resource Institute-tal együttműködésben állt elő a forradalmi technológiával, melynek tudományos igényű bemutatása Scientific Data felületén olvasható.

"Ha a világ meg akarja termelni a szükséges mennyiségű terményeket a földből, megvédeni a megmaradt természetet és visszaállítani az elvesztett területek egy részét, akkor megbízható, szinte valós idejű megfigyelésre van szükségünk a bolygó minden egyes hektárjáról."

- magyarázta a projekt jelentőségét Craig Hanson, a WRI élelmiszerekkel, erdőkkel, vízzel és óceánokkal foglalkozó alelnöke a Google hivatalos közleményében. A naponta 5000 képet készítő, folyamatosan frissülő adatokkal dolgozó Dynamic World weboldala ide kattintva érhető el, ahol tetszőlegesen kereshetünk a világ bármely pontjára, 2015 júniusáig visszamenően pedig össze is hasonlíthatjuk az archivált térképeket a jelenlegi állapottal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.