Hirdetés

A háború újabb hozadéka: nincs billentyűzet Oroszországban|

A nyugati exporttilalom már a PC-s perifériák piacán is érezteti a hatását.

Hirdetés

A februárban kirobbant orosz-ukrán háborúra válaszul bevezetett gazdasági szankciók miatt lényegében az összes nagyobb nyugati cég beszüntette az oroszországi tevékenységét, így a több mint 140 milliós lakosságú állam kénytelen volt legalizálni a szürke importot, hogy megelőzze a tömeges termékhiányokat.

Ennek egyik hátulütője viszont az, hogy az orosz vásárlók elbúcsúzhattak a lokalizált portékáktól, köztük a cirill betűs billentyűzetektől is. Nemrég a Kommerszant című lap közölt egy összefoglalót, mely szerint rohamosan növekszik a külföldi kiosztással érkező eszközök mennyisége, ezért további ügyeskedésre van szükség.

Hirdetés

A lap azt írja, hogy a helyi forgalmazók szerint a szürke import révén év végére már a 10%-ot is elérheti a cirill betűk nélkül eladott klaviatúrák és laptopok aránya. Az újságnak egy kormányzati forrás is nyilatkozott, aki arról beszélt, hogy a megfelelő billentyűzetek hiánya a már megkötött közbeszerzések teljesítését is megnehezíti, hiszen az állam csak orosz betűkkel fogadja be az eszközöket.

Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium jobb híján az utólagos lézergravírozást ajánlja a kereskedőknek, amely iránt az egyik nagy szereplő, a McGraver szerint másfél-kétszeresére nőtt a kereslet az országban. Egy másik cégvezető ugyanakkor felhívta rá a Kommerszant figyelmét, hogy a gravírozás komoly hátrány az értékesítőknek, mivel fel kell hozzá nyitni a dobozt, a vásárlók pedig nem szívesen választanak sérült csomagolású termékeket. Az alternatíva a lokalizált billentyűmatricák felhelyezése lehet, amit akár házilag is el lehet végezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.