Hirdetés

A köztévében mesterséges intelligencia által létrehozott műsorvezetőnő olvas híreket, de még bőven lenne munka vele



|

A Delta című műsorban tűnt fel Bíró Ada, aki nem egy valós személy - ennél többet viszont nem nagyon árultak el róla.

Hirdetés

A Delta szó hallatán generációknak egyből nem a görög ábécé negyedik betűje, hanem a Magyar Televízió tudományos híradója jutott eszébe, amit 1965 és 1996 között vezetett Kudlik Júlia. 2001 és 2012 között aztán dr. Fiar Sándor műsorvezetésével aztán visszatért a Delta, majd jött a mostani, legújabb etap, amiben már Fejős Ádám mesél tudományos érdekességekről a Duna TV-n. Ennek az új szériának vasárnapi adásában mutatkozott be Bíró Ada, a csatorna AI alapú, mesterségesen kreált új műsorvezetője, egészen pontosan

"egy AI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell".

Az adásban Fejős rögtön bele is csapa a lecsóba Ada felbukkanása után, és kijelenti, hogy most bizony elmondja az AI műsorvezető életre hívásának teljes folyamatát, ekkor azonban Ada közbeszól, és közli, hogy nem-nem, hiszen ez "üzleti titok".

Nem épp a világ legfrappánsabb megoldása, nem is a humor csúcsa, és igazából tényleg egy kihagyott ziccernek tűnik az, hogy egy műsorban a AI modellekről beszélnek, de tényleges, érdemi információt nem adnak át velük kapcsolatban - különösen kellemetlen, ha kifejezetten egy tudományos, ismeretterjesztő tévéműsorról van szó.

Hirdetés

Semmi sem derült kit tehát arról, hogy Ada külsejét és hangját milyen mesterséges intelligenciák segítségével alkották meg, az viszont látszott, hogy messze nem egy tökéletes modellről van szó. Bár Fejős úgy fogalmazott, hogy a "legmodernebb nyelvi modellt használták", Ada beszéde korántsem tökéletes, arcmimikája pedig egyenesen csapnivaló, egyáltalán nincs szinkronban a hangjával - épp ezért pár szavanként vágásokkal meg is törik a képet, hogy ne látszódjon annyira az AI műsorvezető botcsinálta mivolta.

Az ígéretek szerint Ada "adásról adásra" fejlődni fog, meglátjuk, ebből mennyi valósul meg ténylegesen. A szóban forgó adást ide kattintva teljes egészében vissza tudjátok nézni, Ada 18:45 körül bukkan fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.