Hirdetés

A magyar kormány is támogatja a Netflix és más platformok európai megadóztatását



|

Alapvetően befolyásolhatja az internet jövőjét az Európai Unión belül folytatott párbeszéd.

Hirdetés

A netsemlegesség elve alapján az internetszolgáltatóknak minden online tartalmat azonos módon kellene kezelniük, ám az egyre nagyobb adatforgalmat generáló webes platformok fellendülésével a hálózat fenntartói lobbizni kezdtek azért, hogy az ezek mögött álló óriáscégek is kivegyék a részüket a teherviselésből.

A nyomásnak engedve az Európai Unió döntés-előkészítő és végrehajtó testülete, az Európai Bizottság februárban egy 12 hetes konzultációt indított a kérdésben az érdekelt felek véleményének megismerésére, ami végül májusban zárult le, most pedig újabb fontos szakaszhoz ért az ügymenet.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint ugyanis az EU belső piacáért felelős Thierry Breton nemrég találkozott a tagállamok illetékes szaktárcáinak vezetőivel, ahol megvitatták, hogy az egyes országok miként viszonyulnának a Netflixre, a Google-re és a hasonló szereplőkre kivetendő sarc témájához, amit hivatalosan "OTT fair share" néven emlegetnek.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az ülésen többségben voltak azok az államok, akik elutasítóan, vagy kritikusan nyilatkoztak a tervről, többek között a netsemlegesség megsértésére, a vonatkozó hatástanulmányok hiányára és a költségek felhasználókra történő esetleges áthárítására hivatkozva. Az ellenzők sorában egyebek mellett Ausztriát, Németországot, Csehországot és Hollandiát említi a cikk.

Néhány ország, köztük Magyarországgal viszont támogatná az OTT fair share kezdeményezést. A magyar kormány mellett Franciaország, Görögország, Olaszország és Spanyolország kedvezne a nagyobb anyagi támogatást követelő internetszolgáltatóknak, míg olyanok is akadnak, semleges álláspontra helyezkedtek, vagy nem nyilatkoztak a kérdésben: Lengyelország, Portugália és Románia alkotják ezt a tábort.

Ami a folytatást illeti, Bretonnak június végéig kell elkészítenie a konzultációkról szóló összefoglalóját, amely meghatározó lesz a következő lépések szempontjából. Amennyiben a Bizottság úgy határoz, hogy megpróbálja átvinni a tartalomszolgáltatók megsarcolását, azt az uniós jogalkotási folyamat értelmében később az Európai Parlamenttel és a tagállamok képviselőivel is el kell fogadtatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.