Hirdetés

A mesterséges intelligenciát tartja a legnagyobb veszélynek a Világgazdasági Fórum



|

Az AI hajtotta dezinformáció rövid távon még a klímaváltozásnál is jobban aggasztja a szervezetet.

Hirdetés

A rengeteg új terméket hozó CES 2024 lezárultával a jövő héten kezdetét veszi egy másik jelentős, ám teljesen más jellegű nemzetközi rendezvény: január 15. és 19. között ismét sor kerül a Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozójára a svájci Davosban, hogy a Föld legbefolyásosabb politikai, gazdasági és tudományos szereplői immáron 58. alkalommal vitázzanak az aktuális globális kihívásokról.

Az eseményhez közeledve a Világgazdasági Fórum ezúttal is kiadta a Globális Kockázati Jelentését (Global Risk Report), amely alapján rövid távon nem más, mint a mesterséges intelligencia jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre nézve.

Hirdetés

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a WEF egész pontosan az AI-alapú technológiákkal hajtott szándékos félretájékoztatást és a hamis információk korlátlan terjedését tartja az előttünk álló két év legnagyobb kihívásának. A befolyásos szervezet tagjait a ChatGPT és az ahhoz hasonló generatív szolgáltatások aggasztják, amelyek speciális készségek nélkül is nagy mennyiségben képesek szintetikus tartalmak létrehozására, így pedig szélesre tárhatják a kaput az ártó szándékú aktorok előtt.

A tanulmány elkészítésében a Zurich Insurance Group  biztosítótársaság és a Marsh kockázatelemző cég is közreműködött. Az utóbbi részéről Carolina Clint kockázatkezelési vezető elmondta, hogy a generatív AI a félretájékoztatás révén felgyorsíthatja a társadalmak polarizálását és segíthet a megválasztott kormányok legitimitásának megkérdőjelezésében, amivel végső soron a demokratikus folyamatok erodálódásához is hozzájárul.

A téma így minden bizonnyal a davosi találkozón is nagy hangsúlyt kap majd, ahol olyan prominens szereplők is személyesen lesznek jelen, mint a ChatGPT-fejlesztő OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, a cégbe milliárdokat fektető Microsoft első embere, Satya Nadella és a Meta első számú mesterséges intelligenciás szakértője, Yann LeCun. Érdekesség, hogy egy másik rendezvényen nemrég az amerikai hírszerzés vezetője is megkongatta a vészharangot a tartalomgenerátorokra rárepülő kiberbűnözők miatt.

Hosszabb távon ugyanakkor a Világgazdasági Fórum sem az AI miatt aggódik a leginkább, 10 éves viszonylatban ugyanis a szervezet tagjai már a klímaváltozásból eredő extrém időjárást nevezték meg a legnagyobb veszélyként.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.