Hirdetés

A Metal Gear Solid videojátékokból vett trükkel győzték le tengerészgyalogosok a DARPA robotját



|

Kifogott az emberi leleményesség a mesterséges intelligencián.

Hirdetés

Kétségtelenül órási potenciál rejlik a robotok és a mesterséges intelligenciák katonai célú felhasználásában is, nem véletlenül fordít jelentős erőforrásokat a Pentagon alá tartozó DARPA (Defense Advanced Reseach Projects Agency) az ilyen jellegű kutatásokba. Az ügynökség egyik robotját például kimondottan arra trenírozták, hogy felismerje és azonosítsa az embereket, de arra nem készítették fel tervezői, hogy mi történik, ha az emberek nem emberként viselkednek, azaz megpróbálnak túljárni az eszén.

Paul Scharre, a hadsereg egykori veteránja és a Pentagon korábbi elemzője majd csak február 28-án dobja piacra a témában írt könyvét Four Battlegrounds: Power in the Age of Artificial Intelligence címmel, de már most felbukkant belőle pár izgalmas részlet a közösségi médiában.

Hirdetés

Az egyik különösen vicces történetet Shashank Joshi, a The Economist szerkesztője osztotta meg, amelyből kiderül, hogy a DARPA tengerészgyalogosok bevonásával tesztelte robotja emberfelismerő algoritmusát. A tengerészgyalogosok és a mérnökök hat napon át sétálgattak, sürögtek-forogtak a robot körül, hogy az megtanulja felismerni az emberi mozgást. A hetedik napon a robotot egy körforgalom közepén helyezték el a mérnökök, és azzal bízták meg a tengerészgyalogosokat, hogy anélkül jussanak a közelébe, majd érintsék meg, hogy a szerkezet észrevenné őket. Azt hihetnénk, hogy hatnapnyi trenírozás után DARPA robotja könnyedén kiszúrta volna a haditengerészet legjobbjait, ám mind a nyolcan sikerrel abszolválták a feladatot, méghozzá olyan trükkökkel, amikkel egy óvodást sem lehetne átverni, a gépet viszont igen.

Ketten bukfencezve közelítettek a robothoz, ami nem tudott mit kezdeni a számára szokatlan mozgásformával, egy másik páros kartondobozba rejtőzve lopódzott közelebb, pont úgy, ahogy a Metal Gear Solid játékokban lehet átverni az őröket. Volt, aki egy jegenyefenyőt cipelt maga előtt, és mivel a robotnak senki sem szólt, hogy az entek csak Tolkien regényében léteznek, figyelmen kívül hagyta a járkáló fát.

Mindez természetesen nem arra mutat rá, hogy a robot, illetve az algoritmus használhatatlan lenne, csak a képességeinek határt szab, hogy milyen adatokkal dolgozik. És ha - maradva a jelenlegi példánál - nem tanítják meg neki, hogy az ember bizony bukfencezve is képes közlekedni, akkor magától sosem jön rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.